PVD: Graudi ir viens no riskiem Āfrikas cūku mēra izplatībai (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina visus labības audzētājus, īpaši Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ārkārtējās situācijas teritorijā, labības novākšanas un kulšanas laikā īpašu uzmanību pievērst teritorijai, no kuras iegūst graudus, kā arī tālākai graudu izplatībai, jo tas ir viens no riska faktoriem slimības izplatībā, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PVD pārstāvji.

Izvērtējot ĀCM epidemioloģisko situāciju Latvijā un kaimiņvalstī, kā arī informāciju no Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) datiem, tiek akcentēts, ka jaunās ražas graudi var būt viens no augsta riska produktiem ĀCM tālākai izplatībai.

ĀCM vīruss ir ļoti izturīgs un, saglabājoties graudos, tos termiski neapstrādājot, spēj izplatīties tālāk. Vīruss iet bojā, graudus termiski apstrādājot 60 grādu temperatūrā 30 minūšu garumā.

Kā norādīja Joffe, mājas cūkām drīkst izbarot tikai termiski apstrādātus graudus un vārītus kartupeļus, tām kategoriski nedrīkst izbarot no lauka pļautu svaigu zāli vai zaļo masu.

«Saspringtajā labības novākšanas laikā, sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, kurā varētu būt pārvietojušās mežacūkas, pirms labības novākšanas vajadzētu to pārbaudīt un pārliecināties, vai tajā nav bijuši meža dzīvnieki. Īpaša uzmanība jāpievērš, novācot ražu no laukiem, kuros tiek audzēta kukurūza, zirņi, kartupeļi,» norādīja Joffe.

Pārbraucot no lauka uz lauku, sevišķi ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonās, PVD iesaka veikt kombaina riepu skalošanu vai dezinfekciju.

Savukārt, ja pļaujas laikā uz labības lauka tiek pamanīta beigta mežacūka, par to jāziņo, zvanot pa PVD «karsto telefonu» 20260400 vai arī informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

Kā ziņots, patlaban ĀCM ir skāris 37 mežacūkas, 33 mājas cūkas 18 saimniecībās, kopumā iznīcināta 221 mājas cūka.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu šonedēļ sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu