Pārspēts Latvijas absolūtais karstuma rekords (100)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Svētdienas pēcpusdienā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostā, gaisa temperatūra pakāpās vismaz līdz +36,7 grādiem. Arī pirmdien gaisa temperatūra Kurzemē sasniegs +36 grādus, prognozē sinoptiķi.

Tā ir augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta valsts vēsturē. Iepriekšējais oficiālais karstuma rekords bija +36,4 grādi 1943.gada 4.augustā Daugavpils pilsētā.

Līdzīgi kā vecais rekords, arī jaunais reģistrēts vietā, kur gaisa temperatūru paaugstina pilsētas vide. Pūšot austrumu vējam, Ventspils pilsētā uzkarsušais gaiss tiek aiznests uz ostu, kur tuvējās ēkas, akmeņi un laukumi gaisu sakarsē vēl vairāk.

Lielākā daļa meteostaciju atrodas ārpus pilsētu blīvās apbūves, lai urbānā vide neietekmētu rādījumus, tādēļ tajās izmērītā gaisa temperatūra ir zemāka nekā pilsētu ielās.

Tomēr svētdien rekordaugsta gaisa temperatūra reģistrēta ne tikai Ventspils ostā, bet arī citviet Kurzemes rietumu piekrastē, tai skaitā Ventspils lidostā un Pāvilostā gaiss sakarsa līdz +35 grādiem, Nīcas un Rucavas novadā - līdz +36 grādiem.

Dienvidkurzemes piekrastē augstākā gaisa temperatūra reģistrēta agrā pēcpusdienā; vēlāk, sarodoties mākoņiem un vējam iegriežoties no jūras, gaiss kļuva nedaudz vēsāks.

Arī pirmdien būs ļoti karsts laiks

Arī pirmdien gaisa temperatūra Kurzemē sasniegs +36 grādus, prognozē sinoptiķi.

Svētdien rekordaugsta gaisa temperatūra reģistrēta ne tikai Ventspils ostā, bet arī citviet Kurzemes rietumu piekrastē, tai skaitā Ventspils lidostā un

Pāvilostā gaiss sakarsa līdz +35 grādiem, Nīcas un Rucavas novadā - līdz +36 grādiem.

Dienvidkurzemes piekrastē augstākā gaisa temperatūra reģistrēta agrā pēcpusdienā; vēlāk, sarodoties mākoņiem un vējam iegriežoties no jūras, gaiss kļuva nedaudz vēsāks.

Jau ziņots, ka svētdien Latvijā viens pēc otra «krīt» 3.augusta karstuma rekordi, pārspēts arī šā datuma maksimālās gaisa temperatūras rekords visas valsts mērogā.

Lielākā svelme Latvijā ārpus Kurzemes svētdien bija +35 grādi Dobelē, savukārt Rīgā gaiss sakarsa līdz +33 grādiem. Starp LVĢMC novērojumu stacijām +30 grādu atzīme netika sasniegta tikai Alūksnē, Mērsragā un Kolkā.

Komentāri (100)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu