Zviedrijā milzu meža ugunsgrēks - simtiem cilvēku pamet mājas (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas vidienē otrdien turpina plosīties liels meža ugunsgrēks, kas līdz šim laupījis dzīvību vienam cilvēkam un simtiem licis pamest savas mājas.

Ugunsgrēks sākās pagājušajā ceturtdienā pie Sālas, Vestmanlandes novadā, un tā cēloņus vēl nav izdevies noskaidrot.

Pirmdienas naktī no liesmu smagāk skartā reģiona ap Sālu evakuēti vairāk nekā 1000 cilvēku, liecina vietējo mediju sniegtās ziņas. Vēl tūkstošiem cilvēku otrdien brīdināti būt gataviem nepieciešamības gadījumā ātri evakuēties.

Tikmēr ugunsdzēsēji otrdien uz neliela ceļa pie Sālas atraduši apdegušu vīrieša līķi.

Smagā stāvoklī slimnīcā atrodas arī kāds kravas automašīnas šoferis, kura transporta līdzekli ar visu kokmateriālu kravu ielenca liesmas.

Cīņu ar liesmām apgrūtina karstais, sausais un vējainais laiks, kā arī grūtības piekļūt nomaļākiem meža apgabaliem.

Ārkārtējo situāciju dienesta pārstāvis informēja, ka pirmdienas naktī ugunsgrēks virzījies uz priekšu ar ātrumu 30 metri minūtē, piebilstot, ka apkārt ir tūkstošiem hektāru bieza meža, kam bieži trūkst dabisku šķēršļu, piemēram, platu ceļu vai upju.

Dienests paziņojis, ka apsver iespēju kontrolēti izdedzināt vairākus valsts un privāto mežu sektorus, lai apturētu ugunsgrēka virzīšanos uz priekšu.

Dzēšanā iesaistīti ugunsdzēsēji no Vestmanlandes, Uplandes, Stokholmas un pat Gotlandes. Viņiem palīdz karavīri un aptuveni simt brīvprātīgie, bet ārkārtējo situāciju dienesti paziņojuši, ka vairs nepieņems palīgā privātpersonas, jo tas ir pārāk bīstami.

Liesmu dzēšanā no gaisa tiek izmantoti 13 helikopteri, un Francija un Itālija apsolījušas nosūtīt palīgā četras specializētas lidmašīnas.

Liesmas šobrīd pārņēmušas aptuveni 100 līdz 150 kvadrātkilometru lielu platību, un ugunsdzēsēji lēš, ka zemdegu dzēšanai būs vajadzīgas nedēļas vai pat mēneši.

Sālā pirmdien gaisa temperatūra pārsniedza 34 grādus pēc Celsija, pārspējot pēdējo 20 gadu rekordus, un tuvākajās dienās lietus nav gaidāms.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu