Vienojas par rīcības programmu Rīgas gaisa uzlabošanai (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien atbalstīja papildinājumus «Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā 2011.-2015.gadam».

Programmā apskatīti visi iespējamie pasākumi Rīgas gaisa kvalitātes uzlabošanai. Lielākie piesārņotāji Rīgā ir transports un saimnieciskā darbība - apkures pasākumi un arī ogļu rūpniecība.

Lai mazinātu piesārņojumu šajās nozarēs, liela uzmanība būtu jāpievērš bezizmešu transportlīdzekļu - velosipēdu un elektromobiļu, kā arī ar ūdeņradi darbināmo spēkratu - ieviešanai un pastiprinātai izmantošanai.

Ieceru daudz un dažādu

Tāpat iecerēts turpināt darbu pie transporta plūsmu optimizēšanas, samazinot transporta ar iekšdedzes dzinējiem noslodzi pilsētas centrā un uz tiltu nobrauktuvēm. Tiks turpināts darbs pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas. Šo aktivitāšu mērķis ir mazināt privātā autotransporta lietošanu, tā vietā izmantojot sabiedrisko transportu un vienlaikus attīstot stāvparku sistēmu.

Tā kā pilsētas centrā ir Daugava ar kuģu pasažieru ostu un brīvostas uzņēmumiem, iecerēts veidot krasta elektroapgādes sistēmu kuģu pieslēgšanai stāvēšanas laikā, lai novērstu lielu dīzeļdzinēju un ģeneratoru emisijas. Rīcības plānā ir paredzēti pasākumi arī rūpniecības un enerģētikas sektorā, lai samazinātu emisijas, ko rada kurināmais. Īpaša uzmanība pievērsta individuālajai apkurei mājsaimniecību sektorā. Savukārt «Rīgas siltums» turpinās investēt tādās tehnoloģijās, kas ļaus samazināt ietekmi uz pilsētas gaisa kvalitāti. Tāpat liela uzmanība tiks pievērsta siltumenerģijas patēriņa samazināšanai, veicot dažādus ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus.

Paredzēts atvēlēt arī vairāk līdzekļu ielu mitrajai uzkopšanai, pārrunājot šī pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu, ūdenim pievienojot arī putekļus saistošus līdzekļus.

«Ielu mitrināšanu veic vienkārši ar ūdeni, kas ir īslaicīgs risinājums, jo tas ātri izgaro. Lai būtu efektīvāk, vajadzētu paeksperimentēt, pievienojot kādu organisku līdzekli putekļu saistīšanai, nevis izmantot vienkārši «pliku ūdeni«,» skaidroja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes direktora vietnieks Askolds Kļaviņš (LZP).

Šī iemesla dēļ sēdē izteikts priekšlikums ielu mitrināšanas pasākumus uzticēt Mājokļu un vides departamentam. Patlaban tas ir Satiksmes un transporta lietu departamenta pārraudzībā.

Aicinās braukt ar velodipēdiem

Nozīmīgs projekts gaisa uzlabošanai, kura īstenošana jau sākta, ir infrastruktūras attīstīšana Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no Rīgas centra, to atbrīvojot no ogļu putekļiem, kas ir viens no lielākajiem Rīgas piesārņojuma avotiem. Šis ir viens no vērienīgākajiem pēdējā laika projektiem ar kopējām izmaksām 148 miljonu eiro apmērā. Kā būtisku ieguvumu Kļaviņš redz arī velojoslas.

«Veicināt rīdzinieku pārsēšanos uz velosipēdiem būs vistiešākais ieguvums izmešu samazināšanā. Šobrīd arī pašvaldības policisti patruļās brauc ar velosipēdiem,» skaidroja Kļaviņš.

Rīcības programmā paredzēta arī smilšu un sāls maisījuma, kas uz ielām kaisīts ziemā, operatīva savākšana pavasarī, lai tas neradītu liekus putekļus.

Kļaviņš skaidro, ka gaiss pilsētā ir relatīvi labs, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm. Visvairāk pārkāpts putekļu jeb cieto PM10 daļiņu daudzums - to Rīgā ir vairāk, nekā atļauj Eiropas normatīvi.

Kļaviņš piebilst, ka aktualizētā piesārņotā gaisa problēma Rīgā skaidrojama arī ar gaisa kvalitātes monitoringa ierīču pieejamību un novietošanu pilsētas piesārņotākajos punktos. Šādas ierīces neesot iegādātas nevienā citā Baltijas valstī.

Programma jāpieņem vēl domei

Minētās programmas apstiprināšanas galīgais lēmums tiks pieņemts Rīgas domes sēdē 26.augustā.

No 2014.gada marta līdz pat vakardienai dokuments atradās vīzēšanas un saskaņošanas ar atbildīgajām institūcijām procesā. Šobrīd tas ir pilnīgi saskaņots ar Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), ietverot tās prasītos papildinājumus. Programma atbilst arī Eiropas Komisijas direktīvām.

Jau ziņots, ka Rīgā konstatēts paaugstināts gaisa piesārņojums pretrunā Eiropas Komisijas noteiktajām direktīvām. Ja Rīgas gaisa kvalitāte netiks uzlabota, valstij draud soda sankcijas pusmiljona eiro apmērā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu