Islandes vulkānā liela zemestrīce, izvirduma pazīmju pagaidām nav

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naktī uz svētdienu ap pusnakti pēc vietējā laikā Bardarbungas vulkāna ieplakā tika reģistrēta zemestrīce ar stiprumu 5,3 magnitūdas pēc Rihtera skalas - līdz šim stiprākā zemestrīce kopš 16.augusta, kad šajā apkaimē sākās liela seismiskā aktivitāte, liecina Islandes Meteoroloģijas dienesta publicētā informācija.

Tomēr pagaidām nav izvirduma pazīmju - vulkāna apkaimē nepaceļas tvaiki vai pelni, nav arī konstatēta paaugstināta ūdens temperatūra un ūdens plūsma. Bardarbungas vulkāns atrodas zem ledāja, kas vietām pārsniedz 500 metru biezumu, tādēļ izvirduma laikā gaidāmi plūdi.

Speciālisti vērtē, ka sestdien, iespējams, bija neliels izvirdums vulkāna apkaimē, kas nespēja izlauzties ledāja virspusē un izkausēt lielu ledus apjomu.

Liela magmas pārvietošanās

Lielākā zemes drebēšana turpinās pārdesmit kilometru uz ziemeļaustrumiem no Bardarbungas vulkāna ieplakas, kur konstatēta magmas pārvietošanās vairāku kilometru dziļumā un 25 kilometru garumā.

Ja magma turpinās virzīties uz ziemeļaustrumiem, tā pēc dažiem kilometriem sasniegs ledāja malu,

un šādā gadījumā izvirdums radīs mazākus draudus, jo magma nesaskarsies ar ledāju.

Savukārt spēcīgās zemestrīces Bardarbungas vulkāna ieplakā tiek skaidrotas ar zemes iegrimšanu, aizplūstot magmai.

Vulkāna apkaimē joprojām ir spēkā sarkanais brīdinājuma līmenis, kas nozīmē slēgtu gaisa satiksmi šajā rajonā. Augstākās pakāpes brīdinājums tiek saglabāts, jo jebkurā brīdī iespējama izvirduma sākšanās un pelnu mākoņa rašanās.

Jau ziņots, ka varas iestādes šonedēļ evakuējušas vairākus simtus cilvēku no ledāja kalnāja ziemeļiem. Apkaimē cilvēki nedzīvo, tomēr tā ir iecienīta ceļotāju un kalnos kāpēju vidū.

2010.gadā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums izraisīja starptautisku gaisa satiksmes haosu, kura dēļ tika atcelti vairāk nekā 100 tūkstoši reisu.

Aviācijas regulatori gan uzsver, ka kopš tā laika ir veiktas reformas politikā par lidojumiem caur vulkāna pelniem, tādēļ tiek prognozēts, ka jauns izvirdums neradītu tādus traucējumus gaisa satiksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu