Sakarā ar Āfrikas cūku mēri Latgalē turpina izkaut mājas cūkas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sakarā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību Latgalē turpinās mājas cūku izkaušana, Lauku atbalsta dienestā (LAD) ir saņemti 114 akti kompensācijām par mājas cūku izkaušanu, Dagdas, Krāslavas un Daugavpils novados ir nokauti 285 dzīvnieki, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vecākais inspektors Dzintars Juškus.

Pašpatēriņa mājas cūku izkaušanu cilvēki turpina, arī neziņojot par to LAD. Vēl vairākās saimniecībās mājas cūku izkaušanas process ir sācies un vēl nav pabeigts. Kopumā pēdējā laikā nokauto mājas cūku skaits varētu būt palielinājies par aptuveni 10%, prognozēja Juškus.

Nedaudz palēninājuši cūku izkaušanu pēc PVD speciālista domām varētu būt grozījumi likumā, kas nedaudz atvieglojuši biodrošības prasības novietnēm, kur cūkas tiek audzētas pašpatēriņam, tādējādi mudinot cilvēkus aizdomāties par iespējām īstenot šīs prasības.

Pēdējā laikā ir ievērojami samazinājies mednieku nomedīto mežacūku skaits. "Ja iepriekš PVD pēc brīvdienām ik nedēļas pārbaudei saņēma vairāk nekā desmit nošauto mežacūku paraugus, tad tagad tādu esot vien divi līdz trīs. Tas nozīmē, ka meža cūku skaits varētu būt stipri samazinājies vai arī pēc labības nokulšanas tās ir sagājušas mežā vai kukurūzā, kur tās ir grūti pamanīt, vai arī apsprāgušas.

Kā notikumi saistībā ar ĀCM varētu attīstīties turpmāk, Juškus pagaidām neprognozēja, vien atzīmēja, ka ir saņemti vēl divu aizdomīgu mājas cūku paraugi un pilnīgi iespējams, ka Latgales pusē Krāslavas novada Kaplavā un Dagdas novada Asūnē varētu parādīties vēl divi jauni inficētie punkti.

Kā ziņots, ĀCM vīruss Latvijā līdz šim tika apstiprināts 66 mežacūkām un 59 mājas cūkām 28 cūku novietnēs - 27 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā. Kopumā iznīcinātas 484 mājas cūkas.

Iepriekš jau vēstīts, ka ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Kopš 20.augusta Daugavpils novada Lauceses pagastā iedarbināta iegādātā dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta, kurā tiek dedzinātas ĀCM dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu