Dabas muzejā atklāj izstādi «Tomātu un veselības augu parāde 2014»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien Latvijas Dabas muzejā notika izstādes «Tomātu un veselības augu parāde 2014» atklāšana.

Šogad izstādē apmeklētāju vērtējumam tiks piedāvāti dažādu krāsu tomāti. Kopumā tajā varēs apskatīt vairāk nekā 200 tomātu šķirņu.

Kā ierasts, visiem būs iespēja ne tikai aplūkot bagātīgo izstādi, bet arī konsultēties ar profesionāļiem, ievērojamākajiem tomātu audzētājiem Latvijā.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Tomāts («Solanum lycopersicum») ir nakteņu dzimtas viengadīgs vai daudzgadīgs augs. Bioloģiski tā auglis ir oga, bet pārtikas nozarē tas tiek saukts par dārzeni. Lai arī ierasts domāt, ka tomāti ir sarkani vai dzelteni, tomēr tie var būt dažādās krāsās - violeti, oranži, balti, sarkani ar tumši zaļu svītrojumu, brūngani un vēl citos toņos.

Mūsdienās tomātus audzē visā pasaulē, īpaši plaši tomātus pārtikā izmanto itālieši, taču arī latviešu ikdienas ēdienkarte vairs nav iedomājama bez tomātu salātiem, tomātu zupas, tomātu mērces, tomātiem gaļas ēdienu pagatavošanā, garnēšanā utt. Arī Dabas muzeja kafejnīcā «Cielava» būs sarūpēts tomātu ēdienu piedāvājums.

Izstādes laikā notiks izglītojošas lekcijas, kurās ar savu pieredzi dalīsies Artūra Sildes dārzkopības entuziastu kluba «Tomāts» biedri. Lekcijas norisināsies muzeja 6.stāva konferenču zālē.

Šodien plkst.12 notiks lekcija «Viss par tomātu audzēšanu», kuru vadīs Irina Hruškaja. Lekcija notiks krievu valodā. Rīt, 28.augustā, plkst.12 Austra Zaļuma vadīs lekciju «Lauka tomātu audzēšana», savukārt 29.augustā plkst.12 Maija Čerjaka lekcijā izglītos par paprikas un aso piparu audzēšanu. 30.augustā plkst.12 notiks lekcija «Veselības augu audzēšana un pielietošana», kuru vadīs Sarma Žarčinska.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Lekcijas varēs apmeklēt ar attiecīgās dienas izstādes ieejas biļeti.

Izstāde notiks līdz 31.augustam. Tā tapusi sadarbībā ar Artūra Sildes dārzkopības entuziastu klubu «Tomāts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu