Iedzīvotājus aicina ziņot par lielajiem baltajiem gārņiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kārlis Millers, Latvijasputni.lv

Lielais baltais gārnis ir putnu suga, kas Latvijā nav īpaši daudz pētīta, tāpēc Latvijas Dabas fonds aicina iedzīvotājus ziņot par šīs sugas putniem Latvijā.

Latvijā lielais baltais gārnis ir ienācējs - tas parādījās 20. un 21.gadsimta mijā. Līdz šim Latvijā ir apgredzenoti mazāk nekā 100 šīs sugas pārstāvji, un ir saņemta informācija vien par trīs novērojumiem ārpus Latvijas - Beļģijā, Francijā un Polijā.

Nolūkā noskaidrot, kur Latvijas lielie baltie gārņi pārziemo, kādi ir šīs sugas migrācijas ceļi, kā arī iegūt vēl citu informāciju šajā gadā apgredzenoti 90 gārņu mazuļi. Gārņiem uz kreisās kājas ir aplikts krāsains gredzens - tas ir oranžs ar melnu numuru. Numurs sastāv no burta E un diviem cipariem. Gārņi gredzenoti divās vietās - Engures novada Kaņiera ezerā (84 putni) un Ludzas novada Istras ezerā (seši putni).

Ornitologi aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību baltajiem gārņiem un mēģināt nolasīt to numurus. Par nolasītajiem krāsainajiem gredzeniem jāziņo portālā «Dabasdati.lv».

Lai gan baltais gārnis Latvijā ienācis salīdzinoši nesen, aptuveni 15 gadu laikā ligzdojošo pāru skaits Latvijā strauji audzis, un

patlaban ir zināmi ap 200 ligzdojoši lielo balto gārņu pāri.

Jau tagad atsevišķās ūdenskrātuvēs, piemēram, Kaņierī un Lubāna ezerā, šīs sugas īpatņi tiek novēroti lielākā skaitā nekā zivju gārņi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu