Līdz šim izdevies uzskaitīt aptuveni pusi balto stārķu ligzdu Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Entuziastiem līdz šim ir izdevies uzskaitīt aptuveni pusi balto stārķu ligzdu Latvijā, liecina Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) informācija.

Iedzīvotāji bija aicināti visu vasaru ziņot par baltā stārķa ligzdām un tajās esošajiem mazuļiem. LOB šādā veidā ir ieguvusi ziņas par vairāk nekā 5500 baltā stārķa ligzdām, kas varētu būt apmēram puse no kopējā ligzdu skaita Latvijā. Īpaši daudz balto stārķu ligzdu ir novērots Kurzemē ap Tukumu, Kuldīgu, kā arī Zemgalē ap Dobeli un Vidzemē ap Cēsīm, kā arī posmā starp Valmieru un Valku. Latgalē daudz novērojumu ir no Rēzeknes un Ludzas apkārtnes.

Lai gan lielākā daļa stārķu jau pošas pamest Latviju, lai ziemotu dienvidos, uzskaite turpinās ar iedzīvotāju aptaujām, bet ar septembri tiks saņemti uzskaišu rezultāti no skolām.

Pēc ornitologu domām, ligzdošanas sezona baltajiem stārķiem šogad ir bijusi samērā veiksmīga. Precīzākus datus gan varēs iegūt, kad būs apkopoti dati no skolām un citām iesaistītajām pusēm. Tāpat esot skaidrs, ka turpinās pārmaiņas ligzdu novietojuma un pamatņu ziņā - palielinās to ligzdu skaits, kas tiek celtas uz elektrības stabiem, turklāt bez cilvēka palīdzības.

Šogad tika organizēta septītā balto stārķu ligzdu uzskaites akcija.

Stārķu ligzdu uzskaite notiek, īstenojot Eiropas nozīmes vides izpētes projektu. Uzskaites mērķis ir iegūt informāciju par iespējami visām Latvijas balto stārķu ligzdām. Sākotnēji iedzīvotājiem ir jāievada dati par novēroto ligzdu, bet jūlijā šī ligzda būs jāapmeklē atkārtoti, lai ziņotu par ligzdošanas sekmēm.

Kā norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latviju var dēvēt par balto stārķu zemi, jo šeit ir dzimtene aptuveni 4,5% no visiem pasaulē sastopamajiem stārķiem. Latvijā ir arī viens no augstākajiem svēteļu ligzdu blīvumiem pasaulē - 17 ligzdas uz 100 kvadrātkilometriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu