Notiks Ķengaraga putnu, spāru un tauriņu izpētes ekspedīcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) Rīgas vietējā grupa aicina ikvienu interesentu šoruden un ziemā pievienoties putnu, spāru un tauriņu izpētes ekspedīcijām Ķengaragā.

Ekspedīcijas notiks reizi mēnesī, sestdienā, un to laikā būs iespēja iepazīt Ķengaragā sastopamās putnu, spāru un tauriņu sugas. Putni Ķengaragā ir sastopami visu gadu, taču tauriņus un spāres - atkarībā no laika apstākļiem - būs iespējams sastapt septembrī.

Ekspedīcijas vadīs pieredzējis Rīgas putnu un citu dzīvnieku pētnieks Ruslans Matrozis. Pasākums būs bez maksas, tomēr ekspedīcijas organizatori aicina tam savlaicīgi pieteikties.

Plānots, ka 27.septembra ekspedīcijā maršruta garums būs četri pieci kilometri. Ja būs labvēlīgi laika apstākļi, dalībniekiem būs iespējams sameklēt vairākas spāru sugas, īpaši melno, sarkano un parasto klajumspāri. Šajā laikā vēl ir sastopami arī vairāku sugu tauriņi. No putnu sugām tiks vēroti cekuldūkuri, paugurknābja gulbji, lauči, jūraskraukļi, gaigalas, lielās gauras, melnspārnu kaijas un citi putni.

Nākamā ekspedīcija notiks 11.oktobrī. Pastaigas maršruts būs aptuveni trīs četrus kilometrus garš no putnu torņa gar Daugavas malu līdz Dienvidu tiltam, pa ceļam apskatot arī Elles dīķi, noslēdzot ekskursiju Kojusalas līča piekrastē. Šajā laikā tauriņu un spāru vērošanas sezona jau būs beigusies, tomēr interesanti solās būt putnu novērojumi. Oktobris ir labākais rudens migrācijas mēnesis, kad pāri Rīgai lido tūkstošiem putnu no ziemeļiem. Lielākā skaitā piekrastē parādīsies paugurknābja gulbji, kuriem būs iespēja nolasīt gredzenus vai tos apgredzenot. Šajā Daugavas posmā oktobrī iespējams novērot 23 ar ūdeņiem saistītas putnu sugas.

Priekšpēdējā ekspedīcija notiks 1.novembrī, un arī tās garums būs trīs četri kilometri, bet maršruts - tāds pats kā oktobra ekspedīcijā. Novembrī Daugavas krastu apkārtnē ir novērojamas 20 ar ūdeņiem saistītas putnu sugas, vairākas no tām lielākā skaitā - kajaki, melnspārnu kaijas un cekulpīles. Iespējams, notiks satikšanās ar vairāku jūras putnu sugām.

Pēdējā ekspedīcija plānota 6.decembrī. Lai gan decembrī novērojamo putnu sugu skaits samazinās, vairākām sugām veidojas lielākas koncentrācijas, īpaši kaijām un paugurknābja gulbjiem. Decembrī šajā apkārtnē iespējams novērot 19 ar ūdeņiem saistītas putnu sugas.

Ekspedīcijas notiek saistībā ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansēto projektu «Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības izpētē Rīgā». Projekta īstenošanas laikā paredzēts izdot arī uzlīmes un bukletu par Ķengaragā sastopamajiem putniem, spārēm un tauriņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu