Siltais un mitrais laiks mežos veicinājis bagātīgu baraviku ražu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Lai gan jūlijs Latvijā bija ļoti karsts un sauss, pateicoties pēdējo nedēļu mitrumam, mežos ienākusies bagātīga baraviku raža.

Latvijas Dabas muzeja botāniķe Inita Dāniele pastāstīja, ka par bagātīgo baraviku ražu šogad ir parūpējies salīdzinoši siltais un mitrais laiks. Tomēr nebūt nav tā, ka tik daudz baraviku ir visā Latvijā - noteikti ir vietas, kur to raža ir mazāka. Viss esot atkarīgs no konkrētās vietas mikroklimata.

Lai gan iepriekšējos gados nav bijusi liela baraviku raža, botāniķe nevarēja nosaukt kādas kopīgas iezīmes baraviku gadiem.

Latvijas mežos ir sastopamas dažādas baravikas - priežu, bērzu, egļu un ozolu. Botāniķe pieļāva, ka patlaban visbiežāk sastopamās ir egļu un bērzu baravikas, jo priežu meži lielajā karstumā un sausumā stipri izkalta, tāpēc tur baraviku varētu būt mazāk.

Baravikas ir vasaras sēnes - pirmās dažkārt ir lasāmas jau ap Jāņiem, bet dažkārt tās sastopamas pat vēl oktobrī. Tomēr lielākoties baravikas izdosies atrast augustā.

Par bagātīgo baraviku ražu šogad liecina sociālajos tīklos bieži ievietotās fotogrāfijas ar pilniem sēņu groziem. Arī tirgū vairākās vietās tiek piedāvātas baravikas.

Tirgū baraviku cenu diapazons ir plašs, informēja Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels. Kilograms baraviku maksā 5-15 eiro. Turklāt - jo lielākas ir sēnes, jo zemāka to pārdošanas cena.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu