Šā gada vasara - slapjāka un grādu siltāka par normu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

2014.gada kalendārā vasara Latvijā bijusi aptuveni grādu siltāka nekā ierasts, bet nokrišņu daudzums par trešdaļu pārsniedzis normu, liecina aģentūras BNS apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Jūnijā gaisa temperatūra bija aptuveni grādu zemāka par normu, nokrišņu daudzums - uz pusi lielāks nekā citos gados. Mēneša sākums bija ļoti silts, bet jūnija otrā puse - auksta, daudzās naktīs tika pārspēti minimālās gaisa temperatūras rekordi un bija salnas. Bieži krita krusa, saskaņā ar iedzīvotāju ziņoto 17.jūnijā vietām Latvijā, galvenokārt Vidzemē, pat nedaudz sniga. Pamatīga snigšana šajā dienā skāra Igauniju, kur vietām uz brīdi izveidojās sniega kārtiņa.

Jūlijs bija teju trīs grādus siltāks par ilggadējo vidējo rādītāju, nokrišņu vasaras vidū bija maz - trīs ceturtdaļas no normas. Lielākais karstums atnāca mēneša pēdējās dienās, kad termometra stabiņš pakāpās līdz +33 grādiem.

Daļu Latvijas jūlijā piemeklēja sausums, vismazāk nokrišņu bija Kurzemē, tostarp Ventspilī tikai 16 procentu no normas. Vienlaicīgi citviet bija intensīvas lietusgāzes; 29.jūlija pēcpusdienā Siguldu skāra stiprākais lietus pilsētas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - dažu stundu laikā nokrišņu daudzums sasniedza 123 milimetrus jeb 123 procentus no mēneša normas.

Arī augustā Sigulda bija viena no lietainākajām vietām valstī - mēneša kopējais nokrišņu daudzums šeit sasniedza 225 milimetrus. Valstī vidēji nokrišņu daudzums bija aptuveni 130 milimetru jeb 170 procentu no normas.

Augusta vidējā gaisa temperatūra bija aptuveni pusotru grādu augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju. Mēneša pirmās desmit diennaktis kļuva par karstāko augusta pirmo dekādi Latvijas vēsturē. 4.augustā Ventspils ostā, gaisa temperatūra pakāpjoties līdz pat +37,8 grādiem, tika labots Latvijas absolūtais karstuma rekords.

Karstajās augusta dienās tika pārspēti vairāk nekā 40 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, jūlijā tika laboti 15, jūnijā - septiņi karstuma rekordi. Jūnijā tika reģistrēti arī 30 jauni aukstuma rekordi.

Pēc lielā karstuma un sausuma iestājoties vēsākam un mitrākam laikam, augustā vietām atkal uzziedēja augļu koki. No valsts ziemeļaustrumiem iedzīvotāji ziņoja arī par ziedošām ievām.

Vēja ātrums visos vasaras mēnešos bija lēnāks par ilggadējo vidējo rādītāju.

Arī rudens kopumā gaidāms siltāks par normu, bet nokrišņu daudzums varētu būt mazāks par daudzu gadu vidējo rādītāju, liecina ilgtermiņa prognozes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu