Igaunijā konstatēts pirmais cūku mēra gadījums (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pagājušajā nedēļā Igaunijas dienvidos, Valgas apriņķa Hummuli apkaimē, atrasts mežacūkas sivēns, kuram diagnosticēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), pirmdien vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

(Papildināts viss teksts.)

«Mirusī mežacūka atrasta sešu kilometru attālumā no Latvijas robežas. Mājas cūkām slimība nav diagnosticēta. Lai tas arī turpmāk būtu tā, visiem dzīvnieku turētājiem ir jāaizsargā savi dzīvnieki no šīs slimības un jāīsteno noteiktie biodrošības pasākumi. Tikai šādā veidā izdosies panākt, ka slimība nesasniedz mājas cūkas,» sacīja Igaunijas Pārtikas un veterinārās pārvaldes vadītājs Ago Pertels.

Astoņu kilometru zonā ap vietu, kur tika atrasts beigtais sivēns, atrodas 15 cūku fermas, uz kurām tagad noteikti pārvietošanās un dzīvnieku kaušanas ierobežojumi, kā arī ir noteiktas prasības ievērot papildu biodrošības noteikumus.

Visas šīs apkaimes cūku fermas ir informētas par jaunajiem ierobežojumiem.

Zemkopības ministrs Ivars Padars ir sasaucis nacionālo slimību kontroles komisiju, bet Valgas apriņķa priekšnieks - vietējo slimību kontroles komisiju.

Pertels informēs starptautiskās veselības organizācijas, Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstis par slimības mērogiem un īstenotajiem slimības kontroles mehānismiem.

Padars atzina, ka ĀCM Igaunijas mežos, iespējams, ir jau kopš vasaras, bet apstiprinājies tas ir tikai tagad.

«Dzīvu cūku eksports, iespējams, tiks ierobežots. Gaļa un gaļas produkti netiks ietekmēti,» viņš piebilda.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu