Izvirdums Islandē kļuvis par lielāko kopš 19.gadsimta (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izvirdums, kas Islandē turpinās kopš augusta, izplūdušās magmas apjoma ziņā kļuvis par lielāko kopš 19.gadsimta, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz ģeologiem un meteoroloģijas dienesta pārstāvjiem.

Lielākā aktivitāte turpinās Holuhraunas lavas laukā, dažus kilometrus uz ziemeļiem no ledāja. Šeit izveidojušies vairāki jauni krāteri, kuriem jau piešķirti nosaukumi. Lava izpletusies 19 kvadrātkilometru platībā, tā sākusi ieplūst vietējā upē, veidojot dambi. Līdz šim izvirduši vairāk nekā 100 miljoni kubikmetru magmas.

Magma nāk no Bardarbungas vulkāna sistēmas. Centrālajā vulkānā turpinās spēcīgas zemestrīces, un izplūdušās magmas dēļ tas ir pazeminājies par 19 metriem - tik lielas deformācijas Islandē reģistrētas pirmo reizi kopš mērījumu sākuma.

Līdz ar lavu izplūst arī indīgas gāzes, un to koncentrācija gaisā Islandes austrumu daļā ir lielākā kopš novērojumu sākuma. Apdzīvotajās vietās gaisa piesārņojums nav dzīvībai bīstams, taču iespējami skābie lieti.

Speciālisti bažījas, ka jebkurā brīdī var sākties izvirdums zem ledāja, tas nozīmētu plūdus, iespējamas arī eksplozijas un liela pelnu mākoņa rašanās.

Iespējams arī izvirdums Bardarbungas centrālajā vulkānā. To sedz 800 metru biezs ledus slānis.

Jau ziņots, ka 2010.gada aprīlī Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums Islandē izraisīja starptautisku gaisa satiksmes haosu. Lai gan izvirdums bija salīdzinoši mazs, tas radīja lielu pelnu mākoni, tādēļ tika veikta plašākā gaisa telpas slēgšana kopš Otrā pasaules kara.

Aviācijas regulatori gan uzsver, ka kopš tā laika ir veiktas reformas politikā par lidojumiem caur vulkāna pelniem, tādēļ tiek prognozēts, ka jauns izvirdums neradītu tādus traucējumus gaisa satiksmē.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu