Gāzes no vulkāna izvirduma Islandē sasniegušas Norvēģiju (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēdējo dienu laikā Norvēģijas rietumu piekrasti sasniegušas gāzes no vulkāna izvirduma Islandē, atsaucoties uz Norvēģijas sabiedrisko radio, vēsta «Ruv.is».

Gaisā izplatījusies puvušu olu smaka, kas liecina par sēra dioksīda klātbūtni. Tā koncentrācija Norvēģijā ir ļoti zema un nerada riskus veselībai.

Savukārt Islandes austrumu daļā gaisa piesārņojums ir pietiekami augsts, lai pasliktinātu veselību cilvēkiem, kuriem ir elpceļu kaites.

Satelītu uzņēmumi apliecina, ka gāzu mākonis, kas pacēlies vismaz sešu kilometru augstumā, sasniedzis Norvēģiju.

Foto: AP/ScanPix

Jau ziņots, ka izvirdums, kas Islandē turpinās kopš augusta, izplūdušās magmas apjoma ziņā kļuvis par lielāko kopš 19.gadsimta. Izvirduma un zemestrīču rezultātā Islandē arī konstatētas lielākās zemes garozas deformācijas un augstākais gaisa piesārņojums kopš novērojumu sākuma.

Speciālisti arvien vairāk bažījas, ka var sākties izvirdums Bardarbungas centrālajā vulkānā. Tā kā tas atrodas zem bieza ledāja, izvirdums varētu izraisīt lielu eksploziju un milzīgu pelnu mākoni. Līdz šim magma izvirdusi pa vulkāna atzarojumiem, galvenokārt ārpus ledāja, neradot lielus izmešu mākoņus un neietekmējot aviosatiksmi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu