Krievijas sinoptiķi: gaidāmajā apkures sezonā gaisa temperatūra būs zemāka nekā pērn

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvākajos sešos mēnešos gaisa temperatūra Latvijā kopumā būs nedaudz augstāka par normu, taču jūtami zemāka nekā pagājušajā apkures sezonā, kad laiks bija krietni siltāks nekā ierasts, liecina Krievijas Hidrometeoroloģijas centra publicētās prognozes.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 2013.-2014.gada apkures sezonā vidējā āra gaisa temperatūra valstī bija +2,1 grāds jeb 2,9 grādi virs normas. Vēl siltāks laiks Latvijā valdīja 2006.-2007.gada sezonā, kad gaisa temperatūra bija 3,2 grādus augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju. Savukārt pēdējo gadu aukstākās bija 2009.-2010. un 2010.-2011.gada apkures sezonas, kad vidējā āra gaisa temperatūra bija attiecīgi 1,3 un 1,2 grādus zem normas.

Krievijas sinoptiķi prognozē, ka tuvākajos sešos mēnešos gaisa temperatūra Baltijas valstīs svārstīsies ap normu un pārsvarā būs nedaudz augstāka par to, bet novembrī ir lielāka varbūtība sagaidīt vēsāku laiku nekā šajā mēnesī ierasts. Lielākais sals tradicionāli gaidāms janvārī un februārī.

Krievijas Hidrometeoroloģijas centrs paredz, ka visā Eiropā, tajā skaitā Baltijas valstīs, Ukrainā un Krievijas Eiropas daļā, gaidāmā ziema būs jūtami aukstāka nekā pērn, kad valdīja neparasti silts laiks. Šoziem - atšķirībā no pagājušās ziemas - cikloniem Eiropas ziemeļos sekos anticikloni, kas aukstās gaisa masas no Arktikas aiznesīs tālu uz dienvidiem.

Īpaši auksts laiks iespējams 2015.gada februārī.

Līdz ar to šoziem gaidāms lielāks energoresursu patēriņš un augstākas apkures izmaksas, kā arī biežāki sniega un apledojuma izraisīti satiksmes traucējumi Eiropas rietumu un centrālajā daļā.

Neparedzētas laikapstākļu izmaiņas var izraisīt Baurdarbungas vulkāna izvirdums Islandē. Pašreizējais izvirdums ir aptuveni 40 kilometru uz austrumiem no centrālā vulkāna, tas norit mierīgi, bez pelnu mākoņa un ar relatīvi mazu gāzu izplūdi. Speciālisti bažījas, ka tuvākajos mēnešos iespējams eksplozīvs izvirdums Baurdarbungas centrālajā vulkānā, tas varētu izmest milzīgu pelnu un gāzu mākoni, kas daļēji atstarotu Saules starus, pazeminātu gaisa temperatūru un izraisītu dažādas laikapstākļu anomālijas, tostarp iespējami skābie nokrišņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu