Stores atgriežas Daugavā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šis ir jau otrais septembris, kad Latvijas zinātnieki sadarbojoties ar kaimiņvalstu kolēģiem cenšas iedzīvināt praktiski izmirušo Baltijas storu populāciju. Iepriekšējā rudenī ielaisto storu likteņi liecina, ka projekta sākums esot izdevies veiksmīgi.

Divi tūkstoši storu mazuļu šodien zivjaudzētavas vannas nomainīja pret Daugavas plašajiem ūdeņiem. Šajā reizē uz savvaļas ūdeņiem ceļu mērojušas gan vienu, gan divas vasaras vecas stores.

Latvijas zinātnieki pievienojušies Vācijas, Polijas un Lietuvas kolēģiem storu populācijas atjaunošanas programmā un šis ir jau otrais septembris, kad vairāki tūkstoši storu dodas dzīvot savā vaļā.

Šogad no diviem tūkstošiem storu mazuļu iezīmēti ar zaļu atšķirības zīmi ir pieci simti. Makšķernieki un zvejnieki aicināti ziņot par noķertajām storēm un ļaut tām pieaugt.

Pagājušajā gadā bijušas daudz atsauksmes par noķertajiem, iezīmētajiem storu mazuļiem. Kāda no storēm bija aizkļuvusi līdz pat Pērnavas līcim.

Stores vairoties varētu sākt ne ātrāk kā pēc desmit gadiem, kad tās līdzīgi kā laši atgriezīsies no jūras uz Daugavas ūdeņiem, lai nārstotu. Stores dzīvo līdz pat sešdesmit gadu vecumam un spēj sasniegt vairāk nekā četru metru garumu un vairāk nekā 350-it kilogramu svaru.

Zinātnieki zina stāstīt, ka pēdējā Baltijas jūrā oficiāli noķertā store 1996. gadā bijusi vairāk nekā 130-it kilogramus smaga un teju trīs metrus gara.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu