Brazīlijā importē «labos moskītus», kas apzināti inficēti ar baktērijām (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijas pētnieki Riodežaneiro apkārtnē izlaiduši tūkstošiem moskītu, kuri apzināti inficēti ar baktērijām, kas palīdz apspiest Dengas drudzi, ziņo BBC.

Zinātnieki cer, ka šie «labie» moskīti dabā iedzīvosies un vairosies, tādējādi dažādo moskītu pasaulē kļūstot par biežāk sastopamajiem insektiem.

Šī iniciatīva ir daļa no programmas, kas tiek īstenota arī Austrālijā, Vjetnamā un Indonēzijā.

Īpašā baktērija Wolbachia ir radīta tā, ka nevar tikt nodota tālāk cilvēkiem.

«Neparastā moskītu programma tika aizsākta jau 2012. gadā,» stāsta Luciano Moreira no pētniecības institūta «Fiocruz», kura vadībā projekts tiek īstenots Brazīlijā.

«Mūsu komandas ik nedēļu devās uz vairākiem Rio rajoniem. Moskīti tika saķerti īpaši izstrādātos slazdos un izpētīti.»

Moreira skaidro, ka pats svarīgākais šajā procesā bija atklāti un skaidri notiekošo izskaidrot arī sabiedrībai, lai mazinātu aizdomas un nepareizus pieņēmumus.

Plāns paredz, ka ik mēnesi četru mēnešu garumā Rio ziemeļu rajonos tik izlaisti 10 000 inficēto moskītu. Wolbachia baktērija ir sastopama 60% insektu ķermeņos.

Tā savā ziņā darbojas kā vakcīna moskītiem, kuri pārnēsā bīstamo Dengas drudzi, apturot tā vairošanos insekta ķermenī.
Interesanti, ka Wolbachia baktērijai ir iespaids arī uz moskītu vairošanās procesiem

- ja ar baktērijām inficēts tēviņš apaugļo tādas insektu mātītes olas, kura savukārt nepārnēsā baktēriju, tad šīs olas neattīstās un kāpuri neizšķiļas. Savukārt ja gan tēviņš, gan mātīte ir inficēti ar Wolbachia vai arī mātītei ir baktērija, bet tēviņam nav, tad visām nākamajām moskītu paaudzēm Wolbachia baktērija būs.

Drīz mainītie moskīti dominēs

Tas nozīmē arī, ka zinātniekiem šādu apzināti inficētu moskītu programma nebūs jāīsteno gadu no gada - laika gaitā ar Wolbachia inficētie moskīti dominēs.

Pētnieki skaidro, ka veikti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi un veikta rūpīga izpēte, pārliecinoties, ka šāda iejaukšanās dabā nekādas negatīvas sekas nerada.

Dengas drudzis pēc 20 gadu pārtraukuma Brazīlijā atkal parādījās 1981. gadā, un 30 gadu laikā reģistrēti septiņi miljoni Dengas drudža saslimšanas gadījumu. Tā ir bīstama saslimšana, kas var beigties ar nāvi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu