Dobelē jauns Latvijas nokrišņu rekords oktobrī - 74 litri uz kvadrātmetru (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Otrdien Dobelē lietus daudzums sasniedzis 74 milimetrus (mm), kas atbilst 74 litriem uz kvadrātmetru, un tik stiprs lietus oktobrī Latvijā reģistrēts pirmo reizi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Tas ir jauns vienas oktobra diennakts nokrišņu daudzuma rekords Latvijas teritorijā. Iepriekšējais intensīvākais lietus oktobrī fiksēts 1956.gada 7.datumā Tukuma novada Slampes pagastā – 63 milimetri.

Nokrišņu daudzums otrdien Dobelē sasniedzis 128 procentus no mēneša normas šai vietai.

Tiesa, pastāv iespēja, ka nokrišņu daudzuma mērījumi Dobeles meteoroloģisko novērojumu stacijā nav precīzi, jo apkārtējās stacijās izmērīts krietni mazāks nokrišņu daudzums. Saskaņā ar meteoroloģiskā radara datiem Dobelē lijis aptuveni tikpat daudz kā Jelgavā, bet šajā pilsētā sinoptiķi nemēra nokrišņus.

Dobelē stipri lija arī svētdien, 12.oktobrī, kad tika reģistrēti 40 mm nokrišņu, līdz ar to trīs dienu kopējais lietus daudzums ir 114 mm jeb 197 procenti no ilggadējās vidējās mēneša nokrišņu summas.

Pār Rīgu otrdien nolijis 31 litrs uz kvadrātmetru, kas ir teju puse no mēneša nokrišņu normas.

Jau ziņots, ka otrdienas pēcpusdienā vietām Vidzemē un Zemgalē turpinājās stiprs lietus, bet no otrdienas vakara līdz trešdienas rītam daudzviet Vidzemē, Zemgalē un Latgalē spēcīgi līs, pēc tam vairākas dienas nav gaidāmi lieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi.

Lietavu dēļ daudzās upēs - galvenokārt Zemgalē un Vidzemē - strauji kāpj ūdens līmenis.

«Latvijas Valsts ceļi» informē, ka vairākās vietās applūdis autoceļš Taurupe - Vecbebri, noteikti ātruma ierobežojumi un sašaurināta brauktuve. Tāpat uz ceļa Ķegums - Sigulda pirms Glāzšķūņa applūst brauktuve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu