Plūdu dēļ Ogrē sāk cilvēku evakuāciju; ugunsdzēsēji piesaista papildspēkus (64)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ogres televīzija

Plūdu skartajās vietās Ogrē sākta iedzīvotāju evakuācija - no applūdušajām teritorijām evakuēti seši cilvēki, torstarp astoņus gadus vecs bērns. Ogres televīzija vēsta, ka ūdens līmenis turpina paaugstināties, un plūdi pieņemsies spēkā arī naktī, tāpēc situācija vērtējama kā kritiska. Ogrēnieši tiek aicināti uzlādēt telefonus un izvērtēt savu drošību.

Ogres novada Suntažu pagasta Suntažos trešdien lietavu dēļ ticis pārrauts Dzirnavu dīķa aizsprosts - pārrautā aizsprosta teritorija tikusi ierobežota un tiek gaidīts līdz samazināsies ūdens līmenis, lai varētu uzsākt remontdarbus.

Glābšanas dienests sācis četru cilvēku piesaistīšanu no augstas veiktspējas sūknēšanas moduļa «BaltFlood Combat», lai pēc iespējas ātrāk tiktu galā ar pārplūdušās Urgas upītes radītajiem plūdiem. Kā novēroja «LETA foto», pašlaik notiek Urgas upes tīrīšana Kaļķu ielā.

Glābēji nogādā pārtiku uz trīs mājām, kuras nav evakuējušās, Pureņu ielā. Ieradusies arī zupas virtuve. Pašlaik nav skaidrs, cik cilvēku ir palikuši konkrētajās mājās. Zināms, ka vienā no tām ir vecāka gadagājuma pāris.

Vietējie iedzīvotāji novērojuši, ka šodien ūdens līmenis Urgā ir pat nedaudz cēlies.

Applūdušajā teritorijā, ūdenī palikušas daudzas automašīnas. Notikuma vietā dežurē pašvaldības policija.

Valsts ugunsdzēsības dienesta (VUGD) Ogres daļas komandieris Artūrs Umulis pastāstīja, ka glābēji apseko plūdu skartās mājas un piedāvā cilvēkiem evakuēties. Kopumā tiks apsekotas trīsdesmit ēkas un tādējādi gaidāms, ka evakuēto cilvēku skaits pieaugs. Umulis arī norādīja, ka cilvēkiem neesot iebildumu pret evakuāciju.

Iedzīvotāji, kuri tiek evakuēti, nodoti pašvaldības policijai, kas risina jautājumus saistībā ar to izmitināšanu. Uz vietas strādā mediķi. Evakuācija norisinās izmantojot arī piepūšamās laivas. Umulis pastāstīja, ka applūdušajās teritorijās ūdens dziļums vietām sasniedz 50 centimetrus.

Ogres domē sasaukta ārkārtas sēde, kurā piedalās glābšanas dienesti, lai pārrunātu tālāko rīcību Urgas upes plūdu likvidācijai Ogrē.

Pašvaldība informē, ka evakuētie iedzīvotāji tiks nogādāti Ogres rajona slimnīcas telpās Slimnīcas ielā 2. Kopumā šajās telpās var izmitināt vismaz 30 cilvēkus. Savukārt plkst.13 tiks nodrošināta zupas virtuve Pārogrē pie veikala «Ābelīte», kur tiks novietots arī dzeramais ūdens.

Šobrīd Urgas upes tīrīšanas darbi ir pārtraukti, tiks nodrošināts nepieciešamais transports, lai novāktu pa nakti izsmeltos sanešus no upes krastiem un cilvēkiem būtu iespējams pārvietoties, informē pašvaldība.

Otrdien lielo lietusgāžu rezultātā pārplūda vairākas Ogres upes, viskritiskākā situācija izveidojās pie Urgas upes Pārogrē.

Otrdienas vakarā tika sasaukta Civilās aizsardzības ārkārtas sēde, kurā tika pieņemts lēmums nekavējoties rīkoties - attīrīt Urgas upi Pārogrē pie dzelzceļa sliedēm. Upes tīrīšanas darbos tika iesaistīti divi ekskavatori. Vienlaikus situācija joprojām neesot uzlabojusies, sacīja Mangulis.

Urgas upīte appludinājusi Pureņu ielu, kur ūdens līmenis pārsniedzis 50 centimetrus, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Vetere norādīja, ka sākotnēji ugunsdzēsēji ar laivu no kādas ielā esošās mājas evakuējuši sievieti, bet vēlmi evakuēties izteikušas vēl divas personas.

Foto: Ogres televīzija

Glābšanas dienesta darbinieki nojaukuši cilvēku pašu veidotus tiltus par upi, kas nosprostojuši upes plūsmu. Tagad tiem cilvēkiem, kas tiltu nojaukšanas dēļ netiek ārā no mājām, glābēji cenšas palīdzēt.

Plūdu dēļ evakuētos iedzīvotājus Ogrē nodrošina ar pajumti un ēdienu, informēja Ogres novada domes preses sekretāre Baiba Trumekalne.

Cilvēki, kurus nepieciešams evakuēt, tiek izmitināti Slimnīcas ielā 2, kā arī Pārogrē pie veikala «Ābelīte», kur viņiem tiek nodrošināts gan ūdens, gan arī silts ēdiens.

Tā kā turpina līt un Urgas upē pieplūst ūdens, nevar apgalvot, ka līmenis krītas,

piebilda Trumekalne.

Glābšanas darbos jau otrdien iesaistīts Zemessardzes 54.Inženiertehniskais bataljons, kā arī pašvaldības policija, pastāstīja Ogres novada domes priekšsēdētājs. Plūdos cietušo māju iedzīvotājiem tiekot piegādāta pārtika un dzeramais ūdens. Pašvaldības policijas darbinieki jau naktī apsekojuši situāciju un piedāvājuši cilvēkiem evakuēties. Tāpat panākta vienošanās ar Ogres viesnīcu, ka nepieciešamības gadījumā cilvēki tika evakuēti uz turieni. Naktī arī tika nojaukti vairāki tilti, kurus vietējie iedzīvotāji bija patvaļīgi uzbūvējuši pāri Urgas upei.

Urgas upe atrodas Zemkopības ministrijas apsaimniekošanā. Kā pastāstīja Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis, trešdienas pēcpusdienā viņam ir tikšanās ar ministrijas pārstāvjiem, lai ar tiem pārrunātu turpmāko rīcību saistībā ar upes attīrīšanu.

Mangulis arī norādīja, ka,

turpinoties lietavām, situācija plūdu skartajā teritorijā pasliktināsies.

Kopumā šis esot blīvi apdzīvots rajons, kur izvietotas aptuveni 50 mājas. Tāpat pārplūdušas arī atsevišķas upes citviet Ogres novadā.

Jau ziņots, ka stipro lietavu dēļ atsevišķās vietas naktī Ogres apkaimē izveidojušies ceļu izskalojumi un applūdušas brauktuves, tādēļ ir ieviesti satiksmes ierobežojumi un notiek ceļu sakārtošanas darbi, informēja uzņēmumā «Latvijas Valsts ceļi».

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu