Mazozolu pagastā 20 metrus no dzīvojamās mājas nogruvis Līčupes krasts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītās nedēļas stiprajās lietavās Ogres novada Mazozolu pagastā 20 metrus no kādas dzīvojamās mājas nogruvis Līčupes krasts.

Kā informēja Mazozolu pagasta pārvaldes vadītājs, Mazozolu pagasta priekšsēdētājs Dzintars Žvīgurs, vietu apsekoja Madlienas būvvaldes pārstāvis un tiks sagatavots atzinums.

Taču priekšsēdētājs uzskata, ka nepieciešams veikt stāvkrasta stiprināšanu, kā arī tas jānolīdzina.

Nogruvusī daļa ir tā, kas nevis vēsturiski veidojusi stāvkrastu, bet gan mākslīgi tikusi uzbērta klāt. Šobrīd esot jāgaida, lai nedaudz mainās laika apstākļi. Būtu labi, ja piesaltu, jo tad ar tehniku varētu tikt klāt nogruvuma vietai.

Žvīgurs uzskata, ka situācijai vajadzētu normalizēties, ja neturpināsies lietusgāzes.

Iespēja, ka tiks apdraudētas netālu esošās mājas, ir ļoti minimāla, jo ēkas atrodas uz vēsturiskā stāvkrasta, kas ir stabils. Māju iedzīvotāji paši veic ūdens līmeņa novērošanu, un tiklīdz tas ir augstāka par normu, tiek informēta pašvaldība.

Jau ziņots, ka plūdu dēļ Ogres upē nogruvis krasts, aģentūru LETA informēja Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis.

Šobrīd situācija ir diezgan draudīga, netālu atrodas iedzīvotāju mājas. Mangulis uzsver, ka, tiklīdz plūdi beigsies, būs nepieciešams stiprināt upes krastus.

Pašvaldības preses sekretāre Baiba Trumekalne informēja, ka Jāņa Čakstes prospektā ierobežota satiksme, jo Ogres upe skalojas uz braucamās daļas. Šodien Ogres upē novērotas svārstības par aptuveni 10 centimetriem, bet Urgas upē - par pieciem centimetriem.

Vēl joprojām nav aprēķināti visi izdevumi, kas saistīti ar plūdiem Ogrē. To plānots izdarīt līdz trešdienai, kad paredzēta domes sēde.

Mangulis atzīst, ka pagājušā gada beigās esot noslēgts līgums ar kādu novada iedzīvotāju par regulāri applūstoša īpašuma atpirkšanu. Šobrīd ir saņemts vēl viens šāds pieprasījums, taču, lai to izvērtētu un noslēgtu līgumu, ir nepieciešams laiks. Pašvaldība iepriekš bija noteikusi savu cenu, savukārt iedzīvotājs nav bijis ar to apmierināts, tāpēc līgums netika noslēgts. Ogres novada domes priekšsēdētājs atzīst, ka pašvaldība neļauj īpašumus celt pārāk tuvu pie upēm, jo pastāv iespēja, ka tās var pārplūst. Tāpēc ir reizes, kad iedzīvotājiem viņu izvēlētie zemes gabali netiek pārdoti. Taču viņš uzsver, ka iedzīvotāji tik un tā kaut kādā veidā iegūst īpašumus, kuri plūdu laikā applūst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu