Latvijā kartupeļu raža šogad ir līdz 10% lielāka nekā pērn (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā kartupeļu ražas apmērs šogad ir līdz 10% lielāks nekā pērn, aģentūrai BNS pastāstīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

«Raža ir lielāka, tas ir fakts. (..) Raža ir labāka nekā pērn, neskatoties uz sausuma periodu,» sacīja Kraukle, piebilstot, ka sausumu jūlijā kompensēja mitrums vēlākajos mēnešos, ļaujot izdzīvojušajām šķirnēm tīrumā paaugties.

Savienības valdes priekšsēdētāja atzīmēja, ka, kopumā ņemot, profesionālajiem audzētājiem, kuri darbus kvalitatīvi apdarīja, raža šogad padevusies laba, vien atsevišķās saimniecībās, kur bija neveiksmīgi izvēlētas šķirnes, ražas apmērs šogad ir mazāks. «Tiem, kam raža šogad nav laba, kritums nav tik liels, kā ražas apmēra kāpums saimniecībās, kur raža šogad ir padevusies laba. Līdz ar to vidēji ražas apmērs ir pieaudzis salīdzinājumā ar pagājušo gadu,» sacīja KAPS valdes priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka šogad kartupeļu ražas apmērs saimniecībās var atšķirties - dažviet, kur nav piemēroti augu aizsardzības līdzekļi, kartupeļiem kaitējuši maijvaboļu kāpuri, savukārt citviet audzētāji paši var būt pieļāvuši kļūdas, kas negatīvi ietekmē ražas kopējo apmēru saimniecībās. Atsevišķās saimniecībās kartupeļu uzglabāšanai kaitē nelabvēlīgie laika apstākļi ražas novākšanas periodā, tomēr kopumā nav bažu par to, ka kartupeļu līdz pavasarim varētu nepietikt, norādīja KAPS valdes priekšsēdētājs.

Kraukle pastāstīja, ka šobrīd visi kartupeļi ir novākti. Lai arī atsevišķās saimniecībās tehnisku iemeslu dēļ darbi aizkavējās, kopumā ražu audzētāji novāca savlaicīgi. «Nevarētu teikt, ka darbi aizkavējās lietus dēļ. Drīzāk bija citi iemesli [kas varēja kavēt ražas vākšanu], piemēram, saplīsis kombains. Laiks bija labs,» sacīja Kraukle.

Pērn kartupeļu raža bija par apmēram 10-15% mazāka nekā 2012.gadā.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu