Ogres upes ietekas Daugavā tīrīšanai nepieciešami 2,3 miljoni eiro (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ogres upes ietekas Daugavā tīrīšanai nepieciešami 2,3 miljoni eiro, pastāstīja Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis.

Viņš norādīja, ka šīs ir aptuvenās aplēses, cik varētu izmaksāt Ogres upes ietekas tīrīšana. Helmanis norādīja, ka upes ietekā veidojas sanesumi un lieli aizsērējumi, tādējādi ūdens dziļums šeit sasniedz tikai aptuveni vienu metru. Savukārt pavasaros, kad sāk iet ledus, ietekā rodas tā sablīvējums, kas savukārt apdraud Ogres upes aizsargdambi, kura izturība tiek samazināta. Tādēļ, lai upes aizsargdambis spētu adekvāti pildīt savas funkcijas, nepieciešams iztīrīt ieteku.

Lai to paveiktu, Ogres novada pašvaldība iecerējusi lūgt arī valdības atbalstu. Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ogres upes aizsargdambja rekonstrukcijas izpildes kvalitāte Ogres domes vadībai nerada pārliecību par to, ka šī būve pasargās iedzīvotājus plūdu gadījumā.

Helmanis pastāstīja, ka aizsargdambja rekonstrukcija šobrīd nav pabeigta līdz galam. Dambja rekonstrukcijai jābūt noslēgtai gada beigās, tāpēc domes vadība pieprasījusi no objekta būvniekiem veicamo darbu grafiku, lai pārliecinātos ka dambis tiks pabeigts.

Šobrīd neesot pabeigti zemes darbi un dambis nav pilnībā nostiprināts. Tāpat uz dambja nav uzklāts šķembu segums. Arī dambja uzbērums vietām ir pārāk šaurs un tikuši novēroti lieli izskalojumi. Līdz šim dambja rekonstrukcija izmaksājusi 1,3 miljonus eiro, tomēr Helmanis neprognozēja, ka šī summa varētu būtiski pieaugt.

Tāpat vēstīts, ka pirms nepilnām divām nedēļām Ogri piemeklēja vērienīgi plūdi. Lai gan situācija ir normalizējusies, joprojām pastāv dažādas problēmas, kas saistītas ar plūdu likvidēšanu, atzina Helmanis. Vairākiem applūdušo māju īpašniekiem ir samirkusi malka, kā arī applūduši apkures katli. Ogres novada pašvaldība sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem sniedzot atbalstu ar segām un kokskaidām Ogres novada pašvaldības zaudējumi oktobra plūdos sasnieguši 882,8 tūkstošus eiro. Plūdu laikā ir cietuši pašvaldības īpašumā esošie infrastruktūras objekti - ielas, ceļi, caurtekas, grāvji, dambis -, kā arī applūduši vismaz 120 īpašumi, no kuriem apmēram 50 ir dzīvojamās mājas. Plūdos cietušajiem īpašumiem nodarīti dažāda rakstura postījumi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu