Afganistānā pārsniegts opija magoņu kultivēšanas rekords

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Platības, kurās Afganistānā kultivētas opija magones, 2014.gadā pieaugušas par 7%, trešdien paziņoja ANO. Līdz ar to Afganistāna saglabājusi pirmo vietu pasaules opija magoņu ražotāju vidū.

Afgāņu zemnieki pērn kultivējuši opija magones 224 000 hektāru, pārsniedzot 2013.gada rekordu, kad magones tika kultivētas 209 000 hektāru, teikts Afganistānas Narkotiku apkarošanas ministrijas un ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) kopīgajā ziņojumā «Opija izpēte».

Opija magoņu kultivēšanas apjomi Afganistānā pastāvīgi pieaug kopš 2010.gada.

Foto: AP/Scanpix

ANO un afgāņu amatpersonas uzskata, ka šajā tendencē ir vainojama pieaugošā nedrošība, politiskā nestabilitāte un paviršie narkotiku apkarošanas pasākumi.

«Mēs narkotiku apkarošanas centienos esam piedzīvojuši neveiksmi,» sacīja UNODC analīzes un politikas nodaļas vadītājs Žans Liks Lemajē. «Vislielākais šajā valstī pieredzētais atkarīgo skaits, augstākais jelkad pieredzētais kultivēšanas līmenis.»

Šogad opija ražošanas apjoms sasniegs 6400 tonnu, un, salīdzinot ar pagājušā gada 5500 tonnām, tas ir pieaugums par 17%. Tomēr 2007.gada rekords 7400 tonnu arī pērn nav ticis pārsniegts.

Foto: Reuters/Scanpix

Provinču skaits, kurās nenotiek opija magoņu kultivēšana, saglabājies tāds pats kā gadu iepriekš. No 34 provincēm magones joprojām tiek kultivētas 19, teikts ziņojumā.

Nemierīgā Helmandas province valsts dienvidos joprojām ir opija magoņu audzēšanas rekordiste. No Afganistānas magoņu audzēšanas platībām tur atrodas 46%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu