ANO dalībvalstis Limas klimata konferencē panāk vienošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO dalībvalstis klimata konferencē Limā svētdien panākušas vienošanos par dokumentu, kurā noteikts formāts valstu solījumiem veikt siltumnīcas efekta gāzu izmešu samazinājumu. Tas ir centrālais jautājums plānotajā līgumā par globālo klimata izmaiņu apturēšanu.

(Pievienota 5.-7.rindkopa.)

«Dokuments ir apstiprināts,» konferences delegātiem apliecināja Peru vides ministrs Manuels Pulgars-Vidāls.

Dokumentā «Limas aicinājums uz rīcību klimata jomā» izklāstīti pamati līgumam, kam būtu jākļūst par grandiozāko vides problēmu risināšanas vēsturē. Kā sacīja konferences prezidents, delegāti ir apstiprinājuši bāzes vienošanos, lai dalībvalstis varētu paust apņemšanos šajā jomā.

Vienošanās rezultātā daudzas kritiski svarīgas detaļas atliktas uz nākamā gada samitu Parīzē.

Dokumentā fiksēti samēri izplūduši siltumnīcas efekta gāzu izmešu samazinājuma kritēriji, norāda ziņu aģentūra DPA.

37 lappuses garajā tekstā ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, tajā ir fiksētas atsevišķu valstu delegāciju nostājas, kas bieži vien ir kardināli pretējas.

Kā norāda eksperti, dokuments vienīgi var būt par pamatu tālākām konsultācijām.

Vides aizsardzības organizācijas kritizējušas vienošanos, sakot, ka tas ir vājš un neefektīvs kompromiss, kas turklāt starptautiskās normas klimata jomā padara vēl vājākas.

Sarunu gaita bija smaga nevienprātības dēļ, kas bagāto un nabadzīgo valstu starpā pastāv jautājumos par to, kādiem būtu jābūt cīņas ar globālo sasilšanu mērogiem un robežām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu