Meteorologi Īrijā brīdina par bargāko ziemu 50 gadu laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Prognozes liecina, ka Īrija varētu pieredzēt bargāko ziemu 50 gadu laikā – četras nedēļas no Ziemassvētkiem līdz janvāra beigām Zaļajā Salā valdīs sniegputeņi un temperatūra, kas būs krietni zemāka par nulli, raksta «Baltic Ireland».

Sniega segas biezums varētu sasniegt pat 60 cm.

Golfa straumi, kas nosaka salas laika apstākļus, būtiski ietekmēs polārais viesulis, līdz ar to temperatūra varētu noslīdēt līdz pat -10 grādiem pēc Celsija, brīdina meteorologi. Pāri Īrijai brāzīsies ārkārtīgi auksti austrumu puses vēji, kas izraisīs līdzīgus apstākļus, kādus sala pieredzēja 2010.gadā, un, iespējams, tikpat bargus kā 1963. gada ziemā.

Toreiz Vecgada vakarā sākās sniegputenis, kā rezultātā gada pirmajā dienā Īrijā bija izveidojusies apmēram 45 cm bieza sniega sega. Dzīve valstī tika paralizēta – ceļi bija aizputināti, dzelzceļa līnijas bloķētas, pārrauti telefona vadi un no aukstuma bojā gāja tūkstošiem mājlopu, nosala arī cilvēki. Bija tik auksts, ka aizsala Īrijas lielākā upe Shannon.

Lai arī «Met Eireann» brīdina, ka precīzām prognozēm vēl ir par agru, viss liecina, ka decembra beigās tiešām būs ļoti auksts laiks. Laika prognozētāji apgalvo, ka turpmākās 10 dienas noteiks, vai piepildīsies bažas par aukstumu decembra nogalē.

Īrija bargākās ziemas pieredzējusi tad, kad ir vienlaicīgi sakrituši trīs elementi – sniegputeņi, arktiskais aukstums, kas ietekmē siltās Atlantijas okeāna straumes, un Islandes vulkānu aktivitāte, kas pazemina ūdens temperatūru jūrā. Siltā Golfa straume, kas nosaka Īrijas ziemas laika apstākļus, var novirzīties tālāk uz dienvidiem nekā parasti, tādējādi ļaujot ienākt aukstumam no Arktikas. Process, kad Sibīrijas saltie vēji brāžas pār Īriju, tiek dēvēts par polāro virpuli.

Visapdraudētākās būs ziemeļu teritorijas, Dublina un austrumu piekraste, kā arī Munstere, kur sagaidāms visvairāk sniega.

Tomēr daži prognozētāji domā, ka temperatūra būs ārkārtīgi mainīga. «MeteoGroup» prognozē, ka nākamo divu nedēļu laikā gaisa temperatūra svārstīsies starp -3 un 13 grādiem.

Valdības pārstāvji norāda, ka valsts ir gatava jebkuriem laika apstākļiem, jo guva smagu pieredzi 2010.gada ziemā. Valsts ceļu dienests apgalvo, ka katram gadījumam ir uzkrātas apmēram 230 000 tonnu sāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu