2014.gada laika apstākļu rekordi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā gadā visi mēneši, izņemot jūniju, bija siltāki par normu. Kopumā 2014.gads ir bijis viens no siltākajiem novērojumu vēsturē, iespējams, vissiltākais. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Gaisa un klimata nodaļas vecākais speciālists Artis Kabucis portālam TVNET ieskicēja katram mēnesim raksturīgākos laika apstākļus un rekordus. Izrādās, ka tādu pērn bijis daudz.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Neparasti siltais pavasaris - vasara atsteidzas jau maijā

Arī 2014. gada marts aizritēja neparasti silts: vidējā gaisa temperatūra bija +3,4 °C, kas ir 4,7 grādus virs ilggadīgās normas, šis mēnesis ilggadīgajā datu rindā ir trešais siltākais marts. Mēneša gaitā tika uzstādīti 52 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi konkrētās novērojumu stacijās, bet 10. un 23. martā tika pārspēti diennakts gaisa temperatūras rekordi visā Latvijā kopumā.

Marts izcēlās arī ar ļoti stipru vētru, kas Latviju sasniedza 15. datumā.

Vislielākais vēja ātrums jūras piekrastē brāzmās sasniedza pat 30 m/s, Kurzemes iekšzemes rajonos līdz 29 m/s.

2014. gada aprīlis arī bija siltāks par normu (par 2,3 °C) un kļuvis par 5. siltāko aprīli novērojumu vēsturē, bet 21. gs. - vissiltāko aprīli, un periodā no 20. līdz 22. aprīlim vietām tika uzstādīti maksimālās gaisa temperatūra rekordi. Aprīlis aizritēja ar neparasti lēnu vēju – otrs lēnākais pēdējos 38. gados novērotais.

Maijs bija 1,2 °C siltāks par normu un, pateicoties siltajām gaisa masām virs Latvijas, maija otrajā pusē meteoroloģiskā vasara sākās vidēji par mēnesi agrāk. Turklāt šā gada 19., 23., 24. un 25. maijs kļuva par viskarstākajiem atbilstošajiem datumiem ne tikai lielā daļā novērojumu staciju, bet arī visā Latvijā kopumā. Interesanti, ka

maijā pilnībā bez nokrišņiem aizritēja tikai viena diena, bet visvairāk jeb 2/3 no visa nokrišņu daudzuma nokrita mēneša pirmajā pusē.

Maijā bija nedaudz vairāk nokrišņu nekā norma (131% no normas). Arī maijā tika novērots salīdzinoši lēns vēja ātrums, tomēr mēneša otrajā pusē daudzviet tika novēroti pērkona negaisi ar lokālām krasām vēja brāzmām. Vislielākās bija 25. maijā Dobelē: līdz 23 m/s.

 
Foto: AFP/LETA

Tropiskā vasara - jauni karstuma rekordi

Jūnijs atšķirībā no pārējiem 2014.gada mēnešiem bija aukstāks par normu (0,9 °C zem tās) un ierindojas kā otrs vēsākais vasaras pirmais mēnesis 21. gs.

Šis jūnijs izcēlās ar neierastu gaisa temperatūras gaitu, jo, mēnesim ritot, gaisa temperatūras kļuva nevis augstākas, bet arvien zemākas,

vien pašā mēneša izskaņā tās pietuvojās normai. Šis bija arī salīdzinoši mitrs jūnijs (nokrišņu daudzums 146% no ilggadīgās normas) un ir desmitais mitrākais novērojumu vēsturē, bet otrs mitrākais 21. gs.

Liels daudzums nokrišņu mēneša otrajā dekādē un vairākās trešās dekādes dienās nolija pār Ogres novada Lielpēčiem, tā rezultātā kopējais 2014. gada jūnija mēneša nokrišņu daudzums bija vislielākais līdz šim Lielpēčos jūnijā reģistrētais un vislielākais šajā mēnesī Latvijā – 160 mm (228% no normas). Lietusgāzes nereti pavadīja pērkona negaiss. Atsevišķās dienās mēneša otrajā pusē tika reģistrēta arī krusa. 17. jūnijā Alūksnē krusas graudu diametrs sasniedza 8 mm.

Vasarai turpinoties, pagājušais jūlijs Latvijā bija 5. siltākais jūlijs gan 21. gs., gan visā novērojumu vēsturē ar vidējo gaisa temperatūru +19,7 °C, kas ir 2,7 °C virs ilggadīgās normas. Jūlijā nolija vien 74% no ilggadīgās nokrišņu normas, līdz ar ko šis bija otrs sausākais jūlijs 21. gs. Tomēr, kā jau vasaras mēnešiem raksturīgi, nokrišņu daudzums bija teritoriāli ļoti mainīgs un Siguldā 29. jūlijā diennakts laikā nolija 122,8 mm, kas ir 123% no visa mēneša normas,

tas ir lielākais jebkad diennaktī Siguldā nolijušais nokrišņu daudzums un sestais lielākais diennaktī nolijušais nokrišņu daudzums Latvijā.

Augsta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +17,3 °C, kas ir 1,1 °C virs ilggadīgās normas. Neierasti karsts bija augusta sākums, kad vairākas dienas Latvijā valdīja karstums virs +30 °C. Turklāt

Ventspilī tika uzstādīts jauns visas Latvijas visa gada maksimālās gaisa temperatūras rekords.

3. augustā tas bija +36,7 °C, par 0,3 grādiem pārspējot iepriekšējo, gandrīz 70 gadus veco, Daugavpilī uzstādīto, bet jau nākamajā dienā to nomainīja jauns, vēl iespaidīgāks: +37,8 °C.

Bet mēneša otrās dekādes sākumā karstums strauji rimās un mēneša otrajā pusē gaisa temperatūra jau bija zemāka par normu un līdz ar to pakāpeniski arī noslēdzās meteoroloģiskā vasara. Kopējais mēneša nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija 138,7 mm, kas ir 178% no ilggadīgās normas, līdz ar ko 2014.gada augusts ir otrs mitrākais 21. gs. Mēnesī tika reģistrētas 24 dienas ar pērkona negaisu un brāzmās visstiprākais vējš tika novērots 20. augustā Priekuļos 25 m/s, šai novērojumu stacijai augustā ir jauns maksimālā vēja ātruma rekords.

 
Foto: AFP/LETA

+15 grādus siltais novembris

2014.gada septembra vidējā gaisa temperatūra bija 1 °C virs ilggadīgās normas, un 13. septembris bija līdz šim vissiltākais novērojumu vēsturē: Piedrujā gaisa temperatūra sasniedza +26,4 °C.

Pirmās rudens salnas tika novērotas gandrīz mēnesi vēlāk nekā ierasts.

Septembris bija sauss, nokrišņu daudzums Latvijā bija vien 33,2 mm, kas ir 46% no ilggadīgās normas. Mēneša vidējais vēja ātrums bija 38 mazākais novērojumu vēsturē.

Oktobra vidējā gaisa temperatūra bija gandrīz normas robežās, tomēr 0,1 °C virs tās. Nolija 98,7 mm nokrišņu, kas ir 145% no ilggadīgās normas. Dobelē ar 74,3 mm tika uzstādīts jauns diennakts maksimālā nokrišņu daudzuma oktobrī Latvijā rekords. Jauni konkrēto vietu diennakts maksimālā nokrišņu daudzuma rekordi šajā diennaktī tika uzstādīti arī Ogres novada Lielpēčos un Zosēnos.

Novembris noslēdzās ar vidējo gaisa temperatūru 0,7 °C virs normas.

Novembrī visaugstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta 4. novembrī Kolkā: +15,3 °C.

Tik silts 4. novembrī Latvijā bija pirmoreiz, savukārt Kolkai tas bija jauns visa novembra mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords. Novembris aizritēja ar īpaši mazu nokrišņu daudzumu – 21,4 mm, kas ir vien 35% no normas.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Decembris nāk ar orkāna spēku

Decembra pirmā dekāde Latvijā noslēdzās ar vidējo gaisa temperatūru, kas ir par 0,6 °C zemāka par normu. Raksta tapšanas brīdī 2014.gada pēdējais mēnesis vēl nebija beidzies. Tomēr, kā liecināja ilgtermiņa prognozes pēc pirmās dekādes, turpmākais decembris būs par 2 līdz 4 °C siltāks par normu, līdz ar to visticamāk, ka decembris kopumā būs siltāks par ilggadīgo normu.

Līdz pirmās dekādes beigām nokrišņu daudzums Latvijā bija vien 33% no normas, bet, kā rādīja prognozes, atlikušais mēnesis būs nokrišņiem bagātāks un to daudzums būs lielāks par normu. Pērn decembrī tika novērota ļoti stipra vētra, kas bija saistīta ar ciklonu «Billie».

Vētras laikā maksimālais vēja ātrums tika novērots Liepājas ostā, kur tas sasniedza pat 35 m/s, kas atbilst orkāna spēkam.

Savukārt pēc Ziemassvētkiem daudzviet Latvijā izveidojās pamatīga sniega sega. Tiesa, pavisam drīz tā nokusa un gadu mijā gaisa temperatūra daudzviet bija virs 0 °C.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu