Sāksies astronomiskā ziema

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nākamā būs gada garākā nakts un 22.decembrī, plkst.1.03 sāksies astronomiskā ziema. Pirmdien būs gada īsākā diena, bet turpmāk dienas kļūs garākas, tomēr to vizuāli varēs pamanīt tikai janvāra vidū. Šodien Brīvdabas muzejā, Vecrīgā un citviet Latvijā notiks ziemas saulgriežu pasākumi.

Ziemas saulgriežu laiks tradicionāli ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - saule, lai kliedētu tumsu. Latvieši šo brīdi ir atzīmējuši ar Bluķa vakaru. Tā ir ļoti sena tradīcija, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Pēc senajām latviešu tradīcijām smagu ozola bluķi vilka no mājas uz māju, lai noveltu no sevis visus darba grūtumus, un visbeidzot to gavilējot sadedzināja ugunskurā, tādējādi tumsu un aukstumu pārvēršot gaismā un siltumā.

Astronomiskais pavasaris sāksies 21.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu