5% Lietuvas teritorijas apdraud plūdi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt

Lietuvā izstrādāts provizorisks plūdu riska novērtējums, kas liecina, ka plūdi apdraud aptuveni 5% valsts teritorijas - galvenokārt Baltijas jūras un Kuršu jomas piekrasti, vēsta portāls «15min.lt».

Lietuvas Vides ministrija norāda uz plūdu risku 54 upēs, kurās apdraudēti piekrastes posmi gandrīz 4000 kilometru kopgarumā. Vairāk nekā puse apdraudēto teritoriju ir lauksaimniecībā izmantojamās zemes, vēl 28% - meži un 8% - urbanizētas teritorijas.

Šogad Lietuvā plānots apstiprināt plūdu riska vadības plānu. Iespējamie riska mazināšanas soļi šobrīd tiek saskaņoti ar pašvaldībām, cita starpā apsverot iespējas modernizēt infrastruktūru, nostiprināt brīdināšanas un glābšanas sistēmas.

Pēdējo 200 gadu laikā Lietuvā reģistrēti 154 stihiski plūdi, norāda ministrija. Ņemot vērā klimata pārmaiņu ietekmi, paredzams, ka šīs problēmas būs aktuālas arī nākotnē.

Plūdus Lietuvā izraisa lielākoties sniega kušanas ūdeņi un ledus sastrēgumi, kā arī intensīvas lietusgāzes. Iespējamie plūdu riski saistīti ar ūdens līmeņa celšanos Baltijas jūrā, kā arī ar hidrotehnisko būvju avārijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu