Islandē beidzies vulkāna izvirdums, kas sākās pirms pusgada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

27.februārī mitējies Baurdarbungas vulkāna izvirdums Islandē, kas sākās pērnā gada augusta beigās, sestdien paziņoja Islandes Meteoroloģijas dienests.

Pirmo reizi pusgada laikā jaunais krāteris, kas izveidojies vairākus desmitus kilometru uz ziemeļaustrumiem no centrālā vulkāna, ārpus Vatnajēkidla ledāja, vairs neizverd magmu, tomēr turpinās gāzu izplūde.

Sešu mēnešu laikā izvirdums radījis 85 kvadrātkilometrus plašu lavas lauku, kopējais lavas apjoms sasniedzis aptuveni pusotru kubikkilometru. Izplūdušās lavas ziņā tas bija lielākais izvirdums pasaulē kopš 18.gadsimta.

Izvirduma aktīvākajā fāzē no zemes dzīlēm izplūda vairāk nekā 35 tūkstoši tonnu sēra dioksīda diennaktī - trīsreiz vairāk par saimnieciskās darbības radīto sēra dioksīda emisiju Eiropas Savienībā. Gaisa piesārņojums dažviet Islandē brīžiem sasniedza dzīvībai bīstamu līmeni.

Izvirdums var atjaunoties, tāpat iespējams cits izvirdums no Baurdarbungas vulkāniskās sistēmas, norāda speciālisti.

Zona ap jauno lavas lauku joprojām ir slēgta, jo tas aizvien ir karsts un gaisā paceļas indīgas gāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu