Iedzīvotāji satraucas: kāpēc novāc stārķu ligzdas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Mārupes novada Vētras ciemata iedzīvotāji ir neapmierināti, ka viņu ciematā tiek noņemtas ligzdas, kurās daudzus iepriekšējos gadus dzīvoja stārķu ģimenes. Viņiem ir aizdomas, ka ligzdu likvidācija saistīta ar ātrgaitas dzelzceļu Rail Baltica, kura trasi plānots būvēt cauri ciematam. Savukārt «Sadales tīkls» TVNET skaidroja, ka ligzda noņemta tādēļ, ka pie balsta piestiprinātie vadi bija sapuvuši un draudēja pārtrūkt, tādējādi izraisot gan elektroapgādes pārtraukumus, gan radot potenciāli bīstamu situāciju iedzīvotājiem.

Mārupes iedzīvotāji TVNET ziņo, ka pagājušajā piektdienā, 27.februārī, ap pusdienas laiku pa Vētras ciematu pārvietojās Sadales tīkla norīkoti darbinieki, kuri ņēma nost elektrības stabu galā iekārtotās stārķu ligzdas.

Dzeņu ielas un Mārupes vecā ceļa krustojumā esošo ligzdu viņiem izdevies likvidēt, bet netālu esošā otrā ligzda izglābta.

Iedzīvotāji ir sašutuši par ligzdu postīšanu, jo daudzus iepriekšējos gadus tajās ligzdojušas stārķu ģimenes, kurās uzauguši arī mazuļi.

Mārupieši domā, ka ligzdu likvidācija saistīta ar ātrgaitas dzelzceļu Rail Baltica, kura trasi plānots būvēt cauri ciematam. Iedzīvotāji uzskata, ka

jau tagad ligzdas tiek likvidētas, lai pēc tam nebūtu jātaisnojas dabas draugiem par dzelzceļa būvniecības negatīvo ietekmi uz vidi.
Foto: TVNET lasītājs

Savukārt AS «Sadales tīkls» TVNET sniedza šādu atbildi: ««Sadales tīkls» kā videi draudzīgs uzņēmums, kas vienmēr domā par vides saudzēšanu, arī šajā - stārķu jautājumā rīkojas sociāli atbildīgi, nevis cīnoties pret, bet gan mēģinot sadzīvot ar baltajiem stārķiem.

«Sadales tīkls» stārķu ligzdu noņemšanu veic ārpus stārķu ligzdošanas perioda no 1. septembra līdz 1. martam, kā rezultātā netiek nodarīts kaitējums putnu populācijai, jo

stārķis, atgriežoties no ziemošanas vietām, ātri vien uzvij jaunu ligzdu izraudzītajā vietā.

To apliecina sadarbībā ar Latvijas Ornitologu biedrību veiktais «Baltā stārķa monitorings» - putni sekmīgi ligzdo gan uz elektrolīniju balstiem, gan ēkām un kokos. Pirms ligzdas noņemšanas tiek informēta Dabas aizsardzības pārvalde.

Foto: TVNET lasītājs

Šā gada 8.februārī «Sadales tīkls» reģistrēja elektroapgādes tīkla bojājumu, kas ietekmēja elektroapgādi septiņiem Mārupes novada apdzīvotās vietas «Vētras» iedzīvotājiem. Veicot zemsprieguma 0,4 (kilovoltu) gaisvadu elektrolīnijas apskati, tika konstatēts, ka uz esošā elektrolīnijas balsta atrodas baltā stārķa ligzda, bet zem tās pie elektrolīnijas balsta piestiprinātais vads ir pārtrūcis. Bojājuma novēršanas laikā konstatēts, ka pie balsta piestiprinātie vadi ir sapuvuši un draud pārtrūkt, tādējādi

izraisot gan elektroapgādes pārtraukumus, gan radot potenciāli bīstamu situāciju iedzīvotājiem.

Stārķis, veidojot ligzdu uz elektrolīnijas balstiem, var izraisīt gan elektroenerģijas apgādes pārtraukumus plašam klientu lokam, gan radīt ļoti bīstamu situāciju iedzīvotājiem un arī sev pašam – zariem saskaroties ar elektrolīnijas vadiem, var notikt elektrolīnijas bojājums, sadegt ligzda un balsts, uz kura ligzda atrodas. «Sadales tīkls» dati norāda, ka jau iepriekš šajā elektrolīnijā bija reģistrēti trīs stārķa ligzdas izraisīti bojājumi, kuri radīja elektroapgādes pārtraukumu šā ciemata iedzīvotājiem.

Diemžēl bez stārķa ligzdas noņemšanas piekļūt pie piestiprināto vadu galiem un novērst konstatētos elektrolīnijas defektus nav bijis iespējams.

Rūpējoties par sabiedrības drošību un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, 27. februārī uz balsta esošā stārķa ligzda tika noņemta. Ligzdas noņemšana tika saskaņota ar Dabas aizsardzības pārvaldi, un ligzdas noņemšanu veica SIA «Empower». «Sadales tīkls» ciematā «Vētras» šobrīd neplāno veikt citu uz elektrolīniju balstiem esošu stārķa ligzdu noņemšanu.

Katru gadu pieaug stārķu ligzdu skaits uz «Sadales tīkla» elektrolīniju balstiem, kas atstāj ietekmi uz elektroenerģijas piegādes drošumu un kvalitāti. Uzņēmuma speciālisti veic regulāru elektroiekārtu apskati un konstatē iekārtas defektus, ko izraisa baltā stārķa ligzdas un putnu rosīšanās. 2013. gadā reģistrēti 2108, bet 2014. gadā 2462 ar stārķu ligzdošanu saistīti elektrotīkla bojājumi. Stārķi gadu gaitā veido jaunu ligzdas slāni, tā kļūst arvien lielāka un smagāka un atbalstās uz elektrolīniju vadiem, kas tehnoloģiski nav paredzēti šādai slodzei. Jāatzīmē, ka

lietū pielijusi un ziemā apsalusi baltā stārķa ligzda var svērt pat līdz 1 tonnai.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu