Latvijas vides stāvokli vērtē kā «labu», bet pārmet atsevišķu resursu pārāk lielu izmantošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Vides aģentūras eksperti vides stāvokli Latvijā novērtējuši kā «labu», tomēr pastāv atsevišķas problēmas, teikts aģentūras pētījumā par vides stāvokli un tendencēm Eiropā.

Kā viena no problēmām tiek minēta atsevišķu resursu pārāk lielā izmantošana

. Šādas problēmas novērotas saistībā ar mežu un zivju resursu iegūšanu. Tāpat secināts, ka Latvijā nav pietiekami pārraudzītas aizsargājamās teritorijas, kā arī nenotiek agresīvo invazīvo sugu efektīva apkarošana.

Liela daļa problēmu vides aizsardzības un klimata pārmaiņu novēršanā ir sekas ekonomiskajai krīzei un finanšu līdzekļu samazināšanā krīzes iespaidā, teikts ziņojumā. Tomēr vides politika pēdējo gadu laikā ir kļuvusi daudz ambiciozāka un pieaug spiediens saistībā ar bioloģiskās daudzveidības nosargāšanu, norāda eksperti.

Kopumā vides stāvoklis Latvijā tiek vērtēts kā labs, jo šeit nepastāv būtiski apdraudējumi gaisa un ūdens kvalitātei, zemes degradācijai. Lielākajai daļai vides problēmu ir lokāls raksturs, piemēram, gaisa piesārņojums ar putekļu daļiņām Rīgā. Tomēr ekonomiskās krīzes dēļ Latvijā netiek īstenota ambiciozāka vides un klimata politika.

Kā viens no apdraudējumiem videi tiek minēts Latvijas kā tranzītbiznesa valsts stāvoklis.

Proti, lai gan Latvijā infrastruktūra ir labi attīstīta, cauruļvadu un dzelzceļa transporta avārijas var radīt apdraudējumu videi. Tāpat ir diezgan sarežģīti samazināt gaisa piesārņojumu, ko rada transporta izmantošana.

Problemātiska ir ceļmalu piesārņošanas apkarošana.

Tas būtu risināms, ja pašvaldības aktīvāk īstenotu atkritumu apsaimniekošanas politiku, uzskata vides eksperti.

Potenciālu apdraudējumu varētu radīt arī jūras resursu aizvien lielāka izmantošana, jo Baltijas jūra arvien vairāk tiek izmantota ekonomiskās izaugsmes nolūkā. Apdraudējumu var radīt jūras transports, kā arī piekrastes enerģētikas infrastruktūra, teikts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu