Pretplūdu dambja būvniecību Carnikavā plānots pabeigt šogad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pretplūdu dambja būvniecību Carnikavā plānots pabeigt šogad, pastāstīja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Lai pabeigtu dambja būvniecību, jāatsavina divi īpašumi. Komentējot domes rīcību, ja īpašumus atsavināt nevarēs, Jurēvica noradīja, ka dome tādu iespēju nepieļauj.

«Mēs tādu domu nepieļaujam, jo mēs esam ierobežoti laikā. Līdz šā gada beigām mums ir jāapgūst Eiropas līdzekļi un dambja būvniecība jāpabeidz,» teica Jurēvica, vienlaikus paužot cerību, ka Saeima jautājumu izskatīs paātrinātā kārtībā divos lasījumos.

Jurēvica pavēstīja, ka viens no nepieciešamajiem zemes gabaliem esot brīvs, savukārt uz otra esot māja, kurā gan neviens pastāvīgi nedzīvojot.

Dambja būvniecības projekts ir sadalīts divās kārtās - rekonstruējamā daļa un jaunbūvējamā daļa. Kopējās izmaksas ir aptuveni 4,3 miljoni eiro. Visas izmaksas tiek segtas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), izņemot tās, kas attiecas uz zemju iegādi un īpašumu sakārtošanu. Šīs izmaksas sedz Carnikavas novada dome, ieguldot 500 tūkstošus eiro.

Rekonstrukcijas darbi ir pabeigti, un pašlaik turpinās projekta otrais posms. Tā ietvaros Gaujas kreisajā krastā tiek izbūvētas jaunas pretplūdu aizsargbūves – trīs aizsargdambji, slūžas, Gaujas krastu stiprinājumi un straumes virzītājbūna. Plānots, ka šie būvdarbi tiks pabeigti līdz 2015.gada 1.oktobrim.

Jau vēstīts, ka valdība apstiprināja Carnikavas novada domes konceptuālo lēmumu par divu zemes īpašumu atsavināšanu Siguļu ciemā. Sabiedrības vajadzības, kuru nodrošināšanai atsavināmais nekustamais īpašums nepieciešams, ir inženierbūvju - pretplūdu aizsargdambja, tostarp slūžu uz Dzirnupes, Gaujas upes labajā krastā posmā no autoceļa A1 Rīga–Tallina līdz Dzirnupei, būvniecība. Šādi tiks nodrošināta Gaujas un Siguļu ciemu iedzīvotāju īpašumu un dzīvesvietu aizsardzība pret plūdiem, norādīja pašvaldība. Nepieciešamie līdzekļi par abu īpašumu atsavināšanu kopumā ir 74 800 eiro, kurus segs novada dome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu