Latvijā piektdien vērojams Saules aptumsums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā piektdien bija vērojams daļējs saules aptumsums. Gan Rīgā gan ārpus tās cilvēki uz ielām ar apbruņotu aci vēroja sauli.

Daļējo saules aptumsumu pie «Swedbank» ēkas Rīgā vēroja gandrīz 100 cilvēki, pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis Mārtiņš Gills.

Viņš sacīja, ka daļējo saules aptumsumu var vērot, arī neskatoties uz mākoņaino laiku. Uz vietas saules aptumsums tiek projicēts, pieejamas arī speciālas brilles, ar kurām var lūkoties aptumsumā.

Maksimumu aptumsums Latvijā sasniedza plkst.12.05, aptumsums beidzās plkst.13.14. Latvijas ziemeļrietumu daļā aptumsums sākās un beidzās līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet dienvidaustrumu daļā – līdz pat divām minūtēm vēlāk.

Jau ziņots, ka 20.martā Latvijā novērojams daļējs Saules aptumsums.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010.gada 4.janvārī, bet nākamais būs novērojams tikai pēc sešiem gadiem – 2021.gada 10.jūnijā.

Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Tāds Latvijā būs vērojams 2039.gadā.

Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa. Daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu, bet 20.martā aptumsuma maksimuma brīdī Latvijā tā izskatīsies pēc sirpja ar augšup vērstiem galiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu