Japānas amatpersonas grib izcirst leģendārās sakuras plantācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tokijas amatpersonas nākušas klajā ar pretrunīgiem plāniem izcirst gan vietējo, gan tūristu vidū iemīļotās ķiršu jeb sakuras plantācijas, kuru ziedēšanas foto ik gadu pavasaros apceļo visu pasauli, raksta «The Telegraph».

Iemesls šādiem plāniem ir piesārņojums, augošā vidējā gaisa temperatūra un tas, ka koki kļuvuši pārāk veci. Veco koku vietā plānots uzreiz iestādīt jaunus kociņus, taču saprotams, ka to augšanai būs vajadzīgs laiks, un tāpēc daudzi vietējie iedzīvotāji šiem plāniem pretojas.

Ķiršu kociņu plantācijas pēckara desmitgadēs lielos apmēros tika sastādītas daudzos kara laikā uzlidojumos sapostītajos Tokijas rajonos un citās Japānas pilsētās.

Foto: AP/Scanpix

Speciālisti stāsta, ka vidēji sakuras kociņa mūžs ir 60 gadi - pēc tam tas kļūst izteikti uzņēmīgs pret dažādām slimībām un mēdz pārsniegt izmēru, kādu droši var noturēt tā sakņu sistēma.

2013. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka Tokijā vien ir aptuveni 44 000 ķiršu kociņu. Taču arvien lielāks skaits šo koku ir slimi, nedroši un būtu jāizcērt. Tas savukārt nozīmē, ka veseli rajoni un parki Tokijā uz laiku varētu palikt bez krāšņās pavasaru rotas.

«Ķiršu mūža ilgums ir aptuveni 60 gadi, tāpēc tie, kas pie mums ir Tokijā, kļūst pārāk lieli, slimo, un tiem lūst zari. Šie kociņi ir jāaizstāj, un Tokijas pilsētas vadība mēģinājusi to darīt, taču sastapusies ar pretestību no vietējiem iedzīvotājiem. Cilvēki Japānā ir ļoti pieķērušies šiem kociņiem, pat ja tie ir slimi,» skaidro Japānas Koku ārstu asociācijas pārstāvis.

Foto: AP/Scanpix

Problēmas rada arī pāraugušo kociņu saknes, kuras uzlauž asfaltu.

Vairākkārt koku izciršanu apturējušas protesta akcijas. Janvārī 20 saniknoti protestētāji neļāva pašvaldības darbiniekiem veikt kociņu izciršanu un pārstādīšanu Kunitači rajonā, kur pirms vairākiem gadiem vairāki pārauguši un novecojuši kociņi izgāzās ar visām saknēm, nodarot kaitējumu arī auto ielas malā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu