Lielajā talkā piedalījušies vairāk nekā 100 000 cilvēku

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielajā talkā iesaistījušies vairāk nekā 100 000 talcinieku, informēja Lielās Talkas mediju koordinatore Madara Laicāne. Iedzīvotāju aktivitāte Lielajā talkā esot lielāka nekā pērn. Lai gan talka oficiāli noslēgusies plkst.15, sakopšanas un labiekārtošanas darbi visā Latvijā vēl turpinās. Ja no rīta visaktīvākā talkošana notika Latgalē un Vidzemē, tad ap pusdienas laiku «modusies» arī Rīga un līdz oficiālās talkas beigām kļuvusi par aktīvāko talkotāju reģionu.

Precīzāki dati par talkotāju skaitu un izvestajiem atkritumiem gaidāma pirmdien.

Šogad daudzās talkas vietās liels uzsvars likts ne vien uz vides sakopšanu un atkritumu savākšanu, bet arī labiekārtošanu - stādīti koki un krūmi, labiekārtoti pagalmi, iekārtoti sporta laukumi bērniem. Teju 40% no šogad oficiāli reģistrētajām talkošanas vietām bija labiekārtošanas talkas.

Talkot sākusi arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kas piedalījusies Lielās talkas pasākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Savukārt ap pusdienas laiku premjere piedalīsies koku un krūmu stādīšanā Siguldā pie Siguldas bobsleja un kamaniņu trases par godu slavenajiem sportistiem un viņu sasniegumiem pasaulē.

Vieni sūdus taisa, citi savāc un sabāž 15 maisos. Tagad bīčiņš tīrs

A photo posted by Ingarsoons (@ingarsoons) on

Jau pirms deviņiem sākts darbs, lai īstenotu pārvērtības Lielās talkas pagalmu konkursā uzvarējušā pagalmā Rīgā Dārza ielā 36/38. Šogad Lielās talkas Pagalmu sakopšanas kustības ietvaros tiek sakopti un labiekārtoti četri pagalmi - viens Rīgā un trīs reģionos. Šajos pagalmos, Latvijas reģionos ainavu arhitekti kopā ar studentiem palīdzēja iedzīvotājiem atrast piemērotākās idejas pagalma uzlabošanai, sagatavoja labiekārtošanas projektu un kopā ar daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem to šodien realizēs.

Organizatori arī uzsver, ka daudzviet aktīva talkošana sākas vien ap pusdienslaiku, tāpēc

precīzs talkas dalībnieku skaits būs zināms vien pēc talkas oficiālā laika beigšanās.

Arī šī gada Talkā neiztika bez interesantiem atradumiem - atrasti gan personu apliecinoši dokumenti, gan arī dažādi vēsturiski darbarīki, kara laika ķivere un lielgabala lode, kā arī paklājs, dīvāns, kurpes, govs galvaskauss, izlietne, policijas lenta, daudz riepu un televizoru.

Lielās talkas organizatori iepriekš bija izteikuši cerību, ka kopumā sestdien Lielajā talkā piedalīsies aptuveni 200 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

«Ir liels gandarījums par iedzīvotāju lielo aktivitāti! Paldies visiem talkotājiem par aktīvu dalību,

paldies ka palīdzat Latvijai kļūt zaļākai. Lai jūs līdz pat vakaram lutina labs laiks un silta saule, gards cienasts un sirsnīgas sarunas,» talkotājiem vēl Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Darbs norisinās ne vien pagalmos un mežos, bet arī industriālos objektos, piemēram, Rīgas Brīvostas pārvalde Lielās Talkas ietvaros sadarbojas ar apkaimju biedrībām, kuras atrodas pie ostas. Viena no tām ir pašā ostā, kur Kundziņsalas biedrība šī gada talkā veic gan sakošanas, bet vides uzlabošanas darbus.

Daudzviet talkošana sākusies jau vakar, piemēram, 300 «Latvija Dzelzceļa» darbinieki talkas laikā sliežu malu teritorijās savākuši gan vecus televizorus, datorus, siltumnīcu rāmjus un plēvju tonnas un citus atkritumus. Savukārt no atrastajiem apģērbiem varētu arī modes skati uztaisīt gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Pagājušajā gadā Lielajā talkā piedalījās aptuveni 160 000 cilvēku, šogad talkas organizatori cer sasniegt 200 000 talcinieku skaitu.

Lielās Talkas tradīcija sākās ar talku 2008.gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana valstij tās 90.dzimšanas dienā. Projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā to padarīt par tīrāko valsti pasaulē. Pērn Lielajā talkā tika savāktas 1768 tonnas atkritumu. Lielo talku organizē biedrība «Pēdas LV».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu