Zemestrīcē Nepālā bojāgājušo cilvēku skaits pārsniedz 2500

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nepālā glābēji svētdien cīnās ar zemes nogruvumu radītajām sekām un sakaru pārrāvumiem, cenšoties atrast spēcīgajā zemestrīcē izdzīvojušos, bet upuru skaits dabas katastrofā ir pārsniedzis 2500 cilvēkus, informēja vietējās amatpersonas. Spēcīgo pazemes pēcgrūdienu turpināšanās rada bažas par upuru skaita pieaugumu.

Nepālas Valsts ārkārtas situaciju operāciju centrs paziņoja, ka dabas katastrofas upuru skaits sasniedzis 2430 cilvēkus, bet ievainoto skaits sasniedzis apmēram 6000.

Indijā zemestrīcē bojā gājuši vismaz 57 cilvēki, savukārt Ķīnas Tibetā bojā gājuši vismaz 17 cilvēki.

7,8 magnitūdu zemestrīce sestdien bija jūtama visā Nepālā un lielā daļā Indijas un Bangladešas, ziņo ASV Ģeoloģijas dienests (USGS).

Ievērojami postījumi nodarīti Nepālas galvaspilsētai Katmandu, bet par situāciju reģionos apgrūtinātās pieņemamības dēļ saņemta daļēja informācija.

Nepālas valsts slimnīcām ir grūtības sniegt palīdzību visiem cietušajiem,

kas tiek izvietoti teltīs, jo pēcgrūdienu dēļ pastāv bažas par bojāto slimnīcas ēku sabrukšanu.

«Elektrība ir atslēgta, komunikāciju sistēmas ir pārslogotas, slimnīcas ir pārpildītas un trūkst vietas, kur uzglabāt mirušos,» aģentūrai AFP sacīja «Oxfam» Austrālijas nodaļas vadītāja Helēna Soke.

Zemestrīces izpostītajā Nepālas galvaspilsētā Katmandu vēl svētdienas rītā bija jūtami pēcgrūdieni, tādēļ

daudzi cilvēki, neskatoties uz auksto laiku, mēģināja gulēt atklātās vietās uz ielas, baidoties atgriezties bojātajās ēkās.

Starptautiskie palīdzības spēki un Nepālas valdība pastiprina centienus nogādāt glābējus un pirmās nepieciešamības preces uz nomaļākām vietām.

Lavīnu dēļ sestdien nebija iespējams ar helikopteriem uzsākt alpīnistu un personāla evakuāciju no Everesta bāzes nometnes, kurai sestdien pāri pārvēlās zemestrīces izraisītas lavīnas.

Pēc ārvalstu kalnā kāpēju ziņotā, lavīna bāzes nometnē uzgāzusies virsū vismaz 500 teltīm

un bojā gājuši vismaz 17 cilvēki, kuru vidū ir arī ārvalstu alpīnisti. Ievainoti vismaz 60 cilvēki. Pagaidām nav zināms, cik cilvēku - alpīnistu un vietējo pavadoņu - zemestrīces laikā atradās citos kalnā kāpšanas maršrutos. Tiek lēsts, ka tādu varētu būs vairāk nekā tūkstotis.

Aculiecinieki stāsta, ka

milzīgā sniega un akmeņu masa, kas gāzusies pāri nometnei, sniegusies aptuveni 50 stāvu mājas augstumā,

noslaukot visu savā ceļā. Kad kalns aprimis, izdzīvojušie sākuši atrakt nometnes paliekas, sniedzot palīdzību cietušajiem.

Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness federācija (IFRC) Āzijas un Klusā okeāna reģiona pārstāvis Džagans Čapagains pavēstīja, ka

vislielākās bažas ir par ciematiem, kas atradās tuvu zemestrīces epicentram,

aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Katmandu.

ASV un virkne Eiropas Āzijas valstu nosūtījušas glābējus un ārkārtas palīdzību, lai paātrinātu izdzīvojušo meklēšanu un drupu novākšanu.

ASV nosūtījusi glābēju komandu un iedalījusi vienu miljonu ASV dolāru sākotnējās palīdzības nodrošināšanai. Austrālija un Jaunzēlande solījusi palīdzību 4,5 miljonu ASV dolāru apmērā. Abas valstis arī cenšas noskaidrot simtiem Nepālā dzīvojošo savu līdzpilsoņu likteni.

Indija nosūtījusi divas militārās transporta lidmašīnas, kā arī līdzīgi piedāvājumi saņemti no kaimiņvalstīm Šrilankas, Pakistānas un Taivānas, tikmēr Katmandu jau ieradusies Ķīnas glābēju komanda ar dienesta suņiem.

Japānas glābēju komanda Nepālā ieradīsies svētdien, kā arī ceļā uz reģionu ir Eiropas Savienības (ES) humānās palīdzības ekspertu komanda. Atsevišķi par palīdzības iedalīšanu paziņojušas arī virkne Eiropas valstu.

Domājams, ka kopējais spēcīgās zemestrīces upuru skaits turpinās pieaugt.

Zemestrīce ar stiprumu 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas sestdienas pusdienlaikā pēc vietējā laika izraisīja simtiem māju sagrūšanu.

Meteorologi prognozē, ka tuvākajā laikā Nepālā sāksies lietus, un

virs Katmandu jau redzami savelkamies tumši mākoņi, kas nozīmē, ka dabas katastrofā izdzīvojušos gaida jaunas ciešanas.

Savukārt snigšana sestdien ir apgrūtinājusi glābšanas darbus Everesta bāzes nometnē, kur lavīnā gājis bojā arī ASV datortehnoloģiju milža «Google» vadības pārstāvis Dens Fredinburgs, kura trīs kolēģi ir izdzīvojuši.

Nepāla un pārējās Himalaju pakājē esošās valstis ir pakļautas zemestrīču riskiem, jo atrodas uz Indijas un Eirāzijas tektonisko plākšņu sadursmes vietas.

Šī ir smagākā zemestrīce Nepālas vēsturē kopš 1934.gada,

kas zemestrīces izraisīti postījumi pilnībā iznīcināja Katmandu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu