Cīniņš ar laiku Nepālā; baisas prognozes par 10 000 upuru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskie glābēju papildspēki un brīvprātīgie Nepālā turpina sacīkstes ar laiku, lai zem sagruvušo ēku drupām atrastu vēl dzīvus esošos cilvēkus. Pienākot jaunām ziņām no Nepālas, atklājas arvien lielāka postaža. Patlaban bojāgājušo skaits oficiāli pārsniedzis 3600 cilvēkus, taču amatpersonas atzīst, ka bojāgājušo skaits varētu būt pat 10 tūkstoši.

Internetā parādījies jauns video, kurā redzama zemestrīces izraisītā sniega lavīna Himalajos, kurā gāja boja 18 alpīnisti un vietējie gidi. Nometnē esošie alpīnisti redzami, cenšoties rast patvērumu teltīs. Bāzes nometne lavīnā tika daļēji aprakta - daudzi alpīnisti joprojām ir kalnā. Sniegs bloķējis piekļuves ceļus apmetnēm, un, lai cilvēkus evakuētu, tiek iesaistīti helikopteri. Everestā bojāgājušo skaits vēl varētu ievērojami pieaugt.

Foto: Reuters/Scanpix

Amatpersonas vēsta, ka ir iespējams, ka šajā sezonā kāpšana Everestā vairs nebūs iespējama.

Postošajā zemestrīcē bojāgājušo skaits Nepālā pārsniedzis 3600. Upuri ir arī kaimiņvalstīs - Indijā vismaz 67 un Ķīnā apmēram 20.

Foto: Reuters/Scanpix

Nepālā pirmdien ieradušies glābēji no daudzām pasaules valstīm, lai palīdzētu pārmeklēt sagruvušo ēku gruvešus. Lai cilvēkus atrastu, tiek izmantoti suņi. Iesaistīta arī armija - Nepālā mobilizēti 90% armijas spēku.

Foto: AP/Scanpix

Tikmēr vietējo glābēju spēki pamazām izsīkst.

«Mēs esam tiešām sliktā stāvoklī. Esam bez pārtraukuma strādājuši divas dienas. Glābēji ir tuvu tam, lai sabruktu,»

aģentūrai «Reuters» teica iekšlietu ministrijas pārstāvis Laksmi Prasads Dakals.

Foto: AP/Scanpix

Patlaban vēl tikai tiek apzināti postījumi, kādus zemestrīce nodarījusi desmitiem vēsturisku ēku un pieminekļu Katmandu pilsētā.

Tikmēr daudzi vietējie iedzīvotāji joprojām izvairās atgriezties savās mājās, baidoties par jaunām zemestrīcēm. Nepālas galvaspilsētā Katmandu iedzīvotāji izveidojuši apmetnes parkos, kā arī citās vietās zem klajas debess.

Foto: AP/Scanpix
Glābšanas dienesti norāda, ka kalnainos reģionos Nepālā zemestrīce varētu būt nopostījusi veselus nelielus ciemus.

Plašus rajonus kalnu tuvumā aprakušas akmeņu un sniega lavīnas.

Sestdien notikusī zemestrīce bija 7,8 balles stipra, un notikusī katastrofa Nepālā tiek uzskatīta par postošāko vairāk nekā 80 gadu laikā - 1934. gadā astoņu magnitūdu zemestrīcē Nepālā gandrīz pilnībā tika sagrauta Katmandu, Bhaktapūra un Patana. Svētdien Nepālā tika konstatēti pēcgrūdieni, kuru spēks sasniedza pat 6,7 magnitūdas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu