Vulkāna izvirdums Čīlē nodarīs zaudējumus pusmiljarda apmērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Čīles dienvidos pagājušonedēļ notikušais Kalbuko vulkāna izvirdums nodarīs vietējam Loslagosas reģionam zaudējumus līdz 600 miljonu ASV dolāru (554 miljonu eiro) apmērā, pirmdien paziņoja vietējais uzņēmējdarbības līderis.

Loslagosas reģionā, kas ir tūrisma un lauksaimniecības centrs, vēl turpinās vulkāna izmesto 210 miljonu kubikmetru pelnu novākšana. Šie pelni ir saindējuši upes, ezerus un prērijas.

«Lauksaimniecība un lopkopība, iespējams, tiks skartas vissmagāk,» jo lielas lauksaimniecības zemes platības klāj pelni, sacīja Tirdzniecības palātas vadītājs Emirs Hadue Puertovarasas pilsētā netālu no šā vulkāna.

«Loslagosas reģiona ekonomikas gada apgrozījums ir 2 miljardi ASV dolāru (1,85 miljardi eiro). Mēs lēšam, ka Kalbuko izvirdums radīs zaudējumus līdz 30% apmērā [no šā apgrozījuma],» sacīja Hadue.

Loslagosas reģionā ir vairāk nekā miljons liellopu - apmēram 30% no visas Čīles liellopiem, un tas saražo apmēram pusi Čīles piena.

Zaudējumi skars arī Čīles lašu audzēšanas nozari, kas ir otrā lielākā pasaulē, jo lielāko daļu ūdens piegādes avotu Loslagosas lašu fermām ir saindējuši pelni.

Vēl nav zināms, kā tiks ietekmēta reģiona tūrisma nozare, kas piesaista apmēram 200 tūkstošus viesu gadā. Izvirduma dēļ var samazināties aktīvā tūrisma dalībnieku skaits, bet var pieaugt to tūristu skaits, kas vēlas redzēt aktīvu vulkānu.

Pagājušo trešdien un ceturtdien notika divi Kalbuko izvirdumi septiņu stundu laikā. Kalbuko izmeta milzīgu pelnu mākoni 15 kilometru augstumā, kā arī lavu oranžā un sarkanā krāsā, liekot evakuēt ap 5000 cilvēku 20 kilometru rādiusā ap vulkānu. Tie bija pirmie Kalbuko izvirdumi kopš 1972.gada.

Vulkāns turpina izmest pelnus, bet tā seismiskā aktivitāte ir samazinājusies.

2000 metrus augstais Kalbuko vulkāns atrodas Loslagosas reģionā apmēram 1400 kilometrus uz dienvidiem no valsts galvaspilsētas Santjago.

Čīlē ir apmēram 90 aktīvu vulkānu, starp kuriem Kalbuko tiek uzskatīts par vienu no bīstamākajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu