Arī šogad aicina ziņot par tauriņu sugu novērojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas Dabas fonds (LDF) sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību otro gadu pēc kārtas aicina iedzīvotājus iesaistīties dienastauriņu sugu novērojumu apkopošanā. Šogad par gada kukaini ir izvēlēts lielais mārsilu zilenītis, tāpēc kukaiņu pētnieki cer iegūt jaunas un vērtīgas ziņas par šo kukaini, kā arī par citām dienastauriņu sugām.

Novērojumu rezultāti tiks apkopoti divās kategorijās. Pirmā ir gada garākais dienastauriņu sugu saraksts. Šīs kategorijas ieskaitē iekļaus jebkuru Latvijas teritorijā veikto ziņojumu. Tas nozīmē, ka pārvietoties un pētīt tauriņus var jebkurā virzienā, mēģinot gada laikā pamanīt un piefiksēt pēc iespējas vairāk tauriņu sugu. Līdz šim oficiāli reģistrētais garākais saraksts ir 91 suga.

Otra kategorija ir konkrēta novada garākais dienastauriņu sugu saraksts. Šo entomologi uzskata par svarīgāko kategoriju, jo tādējādi ir iespējams atklāt jaunas sugu atradnes, kas dod ieguldījumu dažādu sugu izplatības skaidrošanā. Tauriņu novērojumiem jābūt fiksētiem viena konkrēta novada teritorijā. Šajā kategorijā ir novadi, kur ir konstatētas vairāk nekā 60 sugas, bet ir arī novadi, kuros nav veikts neviens novērojums. Šogad novadu sarakstu veidotājiem ir izvirzīti divi galvenie virzieni - veidot gada garāko novada sarakstu vai mēģināt atrast novadā līdz šim nemanītu tauriņu sugu.

Entomologi aicina sarakstu veidotājiem pēc iespējas precīzāk aprakstīt katru sugas novērojumu - gan par pašu sugu, gan arī novērojuma vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu