Saules ultravioletais starojums sasniedzis augstāko līmeni šogad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saules ultravioletās radiācijas indekss šonedēļ Rucavā sasniedzis 6,4, kas ir līdz šim augstākā atzīme šogad, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Maksimālais rādījums fiksēts ceturtdien ap plkst.13. Rucava ir vienīgā vieta Latvijā, kur valsts veic ultravioletā starojuma mērījumus.

Tuvākajās dienās ultravioletā radiācija saglabāsies līdzīgā līmenī.

Cilvēki ar jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, dienas vidū saulē var apdegt 15-20 minūtēs. Uzturoties saulē, ieteicams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu vai lietot aizsargkrēmu. Laikā no plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros.

Jau ziņots, ka par sauļošanās riskiem Eiromelanomas dienā atgādināja Veselības ministrs Guntis Belēvičs. «Mums kā ziemeļu tautai, kam saulaino dienu skaits ir nepietiekams, saules ietekmi gribas izbaudīt pēc iespējas vairāk. Tas var radīt negatīvas sekas gaidītā prieka vietā,» viņš sacīja.

«Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, tā zaudē elastību un ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi. Šīs izmaiņas notiek ļoti lēni, un riskus jauni cilvēki nenovērtē pienācīgi, bet, kad izmaiņas liek par sevi manīt, ir jau par vēlu. Tādēļ Veselības ministrija iesaka mērenību arī saules baudīšanā. Īpaši no tās pārmērīgas ietekmes jāpasargā bērni, kuru āda vēl nav nobriedusi,» uzsvēra ministrs.

Vislielākais starojums zemi sasniegs laikā, kad Saule atradīsies visaugstāk, - dienas vidū vasaras pirmajā pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu