EP komitejas atbalsta lauksaimniecības dzīvnieku klonēšanas aizliegumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma, kā arī Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas trešdien atbalstīja aizliegumu klonēt lauksaimniecības dzīvniekus un produktus, kas iegūta no klonētiem dzīvniekiem, atsaucoties uz sabiedrības bažām.

«Ņemot vērā negatīvo ietekmi uz dzīvnieku labturību, klonēšanu lauksaimniecības mērķiem noraida liels vairākums patērētāju,» paziņoja Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas eiroparlamentāriete Renāte Zommere, kura koordinē šo jautājumu EP.

«Turklāt mums nevajag klonēšanu, lai nodrošinātu gaļas piegādes Eiropas Savienībai (ES). Klonēšanas aizliegums tādēļ ir Eiropas vērtību un principu jautājums,» viņa piebilda.

Deputāte norādīja, ka aizliegums ir jāattiecina arī uz klonēto dzīvnieku «reproduktīvo materiālu (spermu un embrijiem), to pēctečiem un jebkuru produktu, kas ir iegūts no tiem, ieskaitot importu».

«Tas ir nepieciešams, jo pretējā gadījumā mēs vienkārši veicinātu klonēšanu trešajās valstīs,» uzsvēra Zommere.

Rekomendācija komitejās tika pieņemta, par balsojot 82 deputātiem, bet pret - astoņiem. Septembra sākumā par to balsos EP, un tiek prognozēts, ka rekomendācija saņems ievērojamu atbalstu.

Pret klonēšanu, kā aŗī ģenētiski modificētiem produktiem visās ES dalībvalstīs valda plaši izplatīts aizdomīgums. Tos bieži saista ar ASV lielo lauksaimniecības kompāniju mēģinājumiem ienākt ES tirgū.

Daudzi EP deputāti uzskata, ka, ja tiks noslēgts ES un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgums (TTIP), tas var pavērt ceļu ES tirgū produktiem, kas neatbilst bloka veselības standartiem.

«Aizliegums ievests ES tirgū klonētus dzīvniekus un to pēcnācējus ir mūsu sarkanā līnija,» sacīja EP deputāte Džūlija Moi.

«Mēs labi zinām, ka klonēšana ir atļauta noteiktās trešajās valstīs, ar kurām ES tirgojas, bet mēs nedrīkstam atļaut šiem produktiem nonākt ES tirgū,» viņa norādīja.

EK iesniegtais sākotnējais priekšlikums paredzēja aizliegt lauksaimniecības dzīvnieku klonēšanu, tomēr atļautu šādu dzīvnieku pēcnācēju gaļas un piena tirgošanu.

Patlaban klonēšanu neizmanto pārtikas ražošanā, bet reproduktīvajiem nolūkiem. Klonēto dzīvnieku sperma un embriji tiek plaši eksportēti Argentīnā, ASV un Urugvajā, bez to izsekošanas sistēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu