Šā gada jūnijs - sausākais kopš 1992.gada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr.com/najt

Šā gada jūnijā nokrišņu daudzums Latvijā nav sasniedzis pat pusi no normas, tādējādi tas ir sausākais vasaras pirmais mēnesis kopš 1992.gada, liecina provizoriska informācija no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra.

Vismazāk nokrišņu bijis valsts rietumu daļā, kur lietus summa daudzviet nav pārsniegusi 15-20 milimetru. Vairāk lijis Vidzemē, piemēram, nokrišņu daudzums Alūksnē sasniedzis 45 milimetrus, bet arī tas ir tikai 54 procenti no normas, jo Alūksnes apkaime tradicionāli ir lietainākā vieta Latvijā jūnijā.

Vasaras pirmajā mēnesī parasti ir 10-15 dienu ar nokrišņiem, to ilggadējā vidējā mēneša summa valstī kopumā sasniedz 66 milimetrus. Baltijas jūras piekrastē parasti ir 47-55 milimetri nokrišņu, valsts austrumu daļā 70-80, Alūksnē pat 83 milimetri.

Iepriekšējais sausākais jūnijs šajā gadsimtā bija 2006.gadā, kad nokrišņu daudzums bija 55 procenti no normas. Vismazāk nokrišņu Latvijā bija 1969.gada jūnijā - valstī vidēji tikai 22 milimetri jeb 33 procenti no normas.

Sausā laika dēļ daudzviet - it īpaši Kurzemē - patlaban ir augsta ugunsbīstamība mežos. Jūlija sākumā pastiprināsies sausums un gaidāms karstums, tādēļ ugunsbīstamība kļūs lielāka.

Šā gada jūnija vidējā gaisa temperatūra ir mazliet zemāka par normu, bet augstāka nekā 2014.gadā.

Ilgtermiņa prognozes liecina, ka arī jūlijs būs sausāks nekā ierasts, savukārt gaisa temperatūra gaidāma līdzīga daudzu gadu vidējam rādītājam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu