ANO: Pārrunas par klimata vienošanos rit pārāk lēni

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pirmdien paziņoja, ka pārrunas par jauno vienošanos klimata aizsardzības jomā virzās «pārāk lēni».

Uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē par klimata jautājumiem Bans norādīja, ka «galvenie politiskie jautājumi joprojām ir atklāti» un pasaules līderiem atlikušas tikai desmit dienas, lai pabeigtu pārrunas.

Pārrunas virzās «gliemeža gaitā», sacīja Bans un aicināja līderus dot skaidrus norādījumus saviem ministriem un pārrunu veicējiem, lai viņi uzņemtos personisku atbildību par iznākumu.

«Pasaules pirmās patiesās klimata vienošanās veiksme vai izgāšanās noritēs viņu uzraudzībā,» teica Bans.

Decembrī Parīzē notiks ANO organizēta konference, kur pasaules līderiem būtu jāvienojas samazināt silmtumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju.

Bans aicināja attīstības valstis pirms Parīzes samita dot lielāku skaidrību jautājumā par ikgadējo publiskā finansējuma komponenti 100 miljardu dolāru apmērā. Nauda paredzēta, lai atbalstītu attīstības valstu centienus samazināt emisiju.

«Ja mēs izgāzīsimies, mēs savus bērnus un mazbērnus nolemsim klimata haosa nākotnei,» teica Bans.

«Ja mums veiksies, mēs varam pasauli novirzīt uz lielākas stabilitātes, labākas veselības un spēcīgākas ekonomikas ceļa, kas dos labumu visiem,» uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Pirmdienas pasākumā bija pulcējušās 193 ANO dalībvalstu augstākās amatpersonas, kā arī klimata aizsardzības aktīvisti no visas pasaules.

Uzstājoties asamblejā, Holivudas aktieris Roberts Redfords norādīja, ka puspasākumu un klimata pārmaiņu noraidīšanas laiks ir beidzies.

«Mūsu iespēju logs ir šaurs, un josla starp veiksmi un katastrofālu izgāšanos ir šaura,» sacīja 78 gadus vecais «Oskara» balvu laureāts. «Jūsu misija ir tikpat vienkārša, cik drauds: glābiet pasauli, kamēr nav par vēlu,» aicināja aktieris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu