2015.gada pirmais pusgads - siltākais kopš 2008.gada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadīto sešu mēnešu vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir +5,5 grādi jeb 2,2 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tādējādi šā gada pirmais pusgads ir siltākais kopš 2008.gada, kad attiecīgā perioda vidējā gaisa temperatūra sasniedza +5,85 grādus. No pēdējiem gadiem visvēsākā bija 2010.gada pirmā puse, kad vidējā gaisa temperatūra bija tikai +2,5 grādi.

Vislielākā ietekme uz pirmā pusgada vidējo temperatūru ir ziemas mēnešiem. Šogad gan janvāris un februāris, gan marts bija aptuveni četrus grādus siltāks nekā ierasts, savukārt maija un jūnija vidējā gaisa temperatūra noslīdēja tikai nedaudz zem normas.

Nokrišņu summa 2015.gada pirmajā pusgadā valstī vidēji ir nepilni 300 milimetri jeb 110% no normas. Janvārī un aprīlī nokrišņu daudzums bija krietni lielāks, martā un maijā - nedaudz lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju. Februārī un jūnijā nokrišņu bija mazāk nekā parasti.

Starp pēdējiem gadiem visvairāk nokrišņu bija 2012.gada pirmajā pusē - 134% no daudzu gadu vidējā rādītāja. Sausākais bija 2006.gada pirmais pusgads, kad sniega un lietus daudzums sasniedza tikai 68% no normas.

Pasaulē kopumā 2015.gada pirmā puse kļuvusi par siltāko kopš novērojumu sākuma, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes aprēķini.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu