Ultravioletais starojums sasniegs pēdējo gadu augstāko līmeni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saistībā ar ozona slāņa sarukšanu tuvākajās dienās Latvijā gaidāms spēcīgākais ultravioletais starojums pēdējos gados, brīdina sinoptiķi.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes prognozēm plānākais ozona slānis virs Latvijas būs 3.un 4.jūlijā, kad ozona daudzums stratosfērā noslīdēs līdz 280-300 Dobsona vienībām jeb aptuveni 15% zem normas.

Augsta līdz ļoti augsta ultravioletā radiācija gaidāma visās dienās tuvākās nedēļas laikā. Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniegs 7-8.

Šādos apstākļos nepieciešams veikt aizsardzības pasākumus, ja plānots ilgstoši atrasties saulē. Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, sauļojoties pirmo reizi sezonā, var iegūt apdegumus pat desmit minūtēs.

Vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm un starām, nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai lietot saulessargu. Sauļojoties ieteicams lietot drošu aizsargkrēmu ar saules aizsargfaktoru ne zemāku par 15 vai arī sauļoties tikai no rīta (līdz plkst.10.30) vai vakarpusē (pēc plkst.16.30).

Ultravioletais starojums visspēcīgākais ir saulainā laikā no plkst.12 līdz 15, šajās stundās vajadzētu uzturēties ēnā vai telpās. Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioleto radiāciju, tādējādi palielinot starojuma daudzumu, ko saņem āda. Šī iemesla dēļ ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Par sauļošanās riskiem Eiromelanomas dienā atgādināja arī veselības ministrs Guntis Belēvičs. «Mums kā ziemeļu tautai, kam saulaino dienu skaits ir nepietiekams, saules ietekmi gribas izbaudīt pēc iespējas vairāk. Tas var radīt negatīvas sekas gaidītā prieka vietā,» viņš sacīja.

«Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, tā zaudē elastību un ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi. Šīs izmaiņas notiek ļoti lēni, un riskus jauni cilvēki nenovērtē pienācīgi, bet, kad izmaiņas liek par sevi manīt, ir jau par vēlu. Tādēļ Veselības ministrija iesaka mērenību arī saules baudīšanā. Īpaši no tās pārmērīgas ietekmes jāsargā bērni, kuru āda vēl nav nobriedusi,» uzsvēra ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu