Pirmo reizi šovasar gaidāmi karstuma rekordi; dienvidū jāizvairās no saules

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piektdiena Latvijā būs karstākā diena kopš 2014.gada augusta, un pirmo reizi šovasar gaisa temperatūra vietām valstī pakāpsies līdz rekordaugstai atzīmei. Vienlaicīgi gaidāma ļoti intensīva ultravioletā radiācija, tādēļ dienas vidū jāmeklē ēna vai jāuzturas telpās, atgādina sinoptiķi.

Gaisa temperatūra pēcpusdienā paaugstināsies līdz +27..+31 grādam, lielākais karstums gaidāms Zemgalē. Līdz ar to apdraudēts būs arī 3.jūlija nacionālais karstuma rekords - 1936.gadā reģistrētie +30,7 grādi.

Vēsāks laiks tradicionāli saglabāsies piekrastē, kur gaisa temperatūra daudzviet nepārsniegs +22..+26 grādus. Dominēs lēns rietumu vējš, valsts ziemeļaustrumu daļā tas kļūs mērens.

Visā Latvijā diena būs sausa un saulaina, praktiski bez mākoņiem.

Rīgā piektdien būs skaidrs laiks, pūtīs lēns mainīga virziena vējš. Gaiss sakarsīs līdz +29..+30 grādiem, bet pludmalēs pie jūras gaisa temperatūra nepārsniegs +26 grādus.

Laikapstākļus nosaka anticiklona centrālā daļa. Atmosfēras spiediens ir 772-774 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.

Lielākais ultravioletais starojums būs no plkst.12 līdz 15, kad ultravioletās radiācijas indekss pirmo reizi novērojumu vēsturē var pārsniegt 8.

Vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām, nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai lietot saulessargu. Sauļojoties ieteicams lietot drošu aizsargkrēmu ar saules aizsargfaktoru ne zemāku par 15 vai arī sauļoties tikai no rīta (līdz plkst.10.30) vai vakarpusē (pēc plkst.16.30).

Ūdens temperatūra upēs un ezeros pēcpusdienā un vakarā paaugstināsies līdz +19..+24 grādiem, jūras piekrastē - līdz +17..+22 grādiem.

Gaisa temperatūra saullēktā pazeminājusies līdz +8 grādiem

Piektdienas saullēktā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,5..+12,5 grādi, mazliet siltāks dažviet Kurzemes piekrastē un Rīgā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Daugavpils lidostā, siltākā nakts aizvadīta Rīgā.

Deviņos rītā gaiss būs iesilis līdz +19..+23 grādiem.

Latvijā ir skaidrs laiks, lēns vējš un bezvējš.

Rīgā spīd saule un pūš viegls dienvidu vējš. Gaisa temperatūra saullēktā bija no +10 grādiem starptautiskajā lidostā līdz +15 grādiem pilsētas centrā, plkst.9 būs aptuveni +22 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +20,7 grādiem Ventspils ostā līdz +26,5 grādiem Saldū.

2.jūlija augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +37..+39 grādi Spānijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā. Arī Skandināvijā pirmo reizi šogad gaisa temperatūra pārsniedza +30 grādu atzīmi, vietām Norvēģijā un Zviedrijā sasniedzot +32 grādus.

Zemākā gaisa temperatūra naktī uz piektdienu Eiropā bija +2..+3 grādi vietām Islandē, kā arī augstākajos kalnos Bulgārijā un Rumānijā.

Mediķi karstajā laikā aicina pārāk ilgi neuzturēties saulē

Mediķi karstajā laikā iedzīvotājus aicina pārāk ilgi neuzturēties saulē, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Viņa akcentēja, ka, paliekot karstākam laikam, palielinās NMPD izsaukumu skaits. Izsaukumu skaits palielinās, jo cilvēki bieži vien pārkarst, jo uzturējušies pārāk ilgi saulē vai nevēdinātās telpās. Tāpat palielinās gūto traumu skaits, jo cilvēki siltā laikā biežāk izvēlas doties pie dabas.

Lai nepārkārstu, mediķi aicina iedzīvotājus mazāk uzturēties saulē.

Tāpat nepieciešams pietiekamā apjomā dzert ūdeni.

Mediķi aicina arī parūpēties un pieskatīt savas atvases.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu