ESTOFEX: spēcīgākais negaiss iespējams Sēlijā un Latgalē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmdienas rītā Kurzemes dienvidrietumus skārušas pērkona lietusgāzes, vietām līst ļoti stipri, bet lielākais spēcīga pērkona negaisa risks Latvijā būs dienā un vakarā, it īpaši Sēlijā un Latgalē, prognozē Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs (ESTOFEX).

Negaisa mākoņi vietām atnesīs ļoti stipras lietusgāzes, vēja brāzmas un krusu. Dažviet iespējama vētra, tornado jeb virpuļviesuļi, kā arī vairākus centimetrus lieli krusas graudi.

Pirmdien visa Baltijas valstu teritorija iekļauta pērkona negaisa pirmajā riska zona, savukārt Lietuvas lielākā daļa un Latvijas dienvidaustrumu daļa - otrajā bīstamības līmenī.

Svētdien vietām Vācijā bija izsludināts trešais - visaugstākais - bīstamības līmenis, un negaisa mākoņi tur atnesa līdz pat deviņiem centimetriem lielus krusas graudus.

Pirmdienas rītā Baltijas jūrā un Kurzemes dienvidrietumos reģistrēti četri tūkstoši zibens izlāžu, liecina dati no portāla «lightningmaps.org».

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pirmdien visā Latvijā izsludinājis oranžo brīdinājumu par gaidāmiem pērkona negaisiem, norādot, ka nokrišņu daudzums vietām var sasniegt 30 milimetru, lietusgāžu laikā būs slikta redzamība, vēja ātrums brāzmās pārsniegs 15 metru sekundē un gaidāma arī krusa. Postošākās dabas stihijas iespējamas dienas otrajā pusē valsts vidienē un austrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu