Skrīveru un Alūksnes pusē dabā izlauzies bīstamais pesticīds DDT

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bīstamais pesticīds DDT jeb dusts konstatēts Skrīveru un Alūksnes pusē, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» teica ornitologs Māris Strazds.

Viņš ir pārliecināts, ka dusts padomju laikos tika aprakts daudzviet visā Latvijā, un lielāka problēma esot tā, ka vizuāli viņu nevar konstatēt - tam neesot ne raksturīgas smaržas, ne krāsas.

Putnu pētnieks skaidroja, ka,

pētot melno stārķu neizšķīlušās olas, tiek pārbaudīta DDT klātbūtne. Pilnīgi visos gadījumos tas vanckaros tiek konstatēts.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka vecie putni to atnes no citām valstīm, piemēram no Āfrikas. Taču, turpinot pētījumus un pārbaudot kāda jauna, nomiruša putna aknas, tika konstatēts tik liels daudzums DDT klātbūtnes, ko šis putns nevarēja pārmantot no olas. Visbeidzot, Skrīveru pusē, kāda cita bojā gājuša jauna putna aknās tika konstatēts tik liels daudzums DDT noārdīšanās produktu, ka kļuva skaidrs, ka tas uzņemts ar barību - zivīm.

Speciālists skaidroja, ka izvērtējot DDT sadalīšanās produktus, varot apgalvot, ka tas ir padomju laika depozīts. Neraugoties uz to, ka putnos dusta klātbūtne tika konstatēta Alūksnes pusē un netālu no Skrīveriem, viņaprāt, bīstamā ķimikālija tika noglabāta visā Latvijā.

Putniem šī viela ir bīstama, jo ietekmē kalcija vielmaiņu, kā rezultātā putni dēj olas ar plānāku čaumalu.

DDT esot kancerogēna viela, kas ir aizliegta jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Taču to joprojām izmanto cīņai pret malāriju.

Strazds aicina iedzīvotājus, kuriem ir informācija par šī bīstamā pesticīda apglabāšanas vietām, informēt par to. Šobrīd neesot runa par grēkāžu meklēšanu, bet gan par to, lai šādas vietas atklātu un konstatētu cik lielā mērā, dusts var nokļūt dabā.

Ornitologs piebilda, ka pašlaik

melno stārķu populācija Latvijā samazinās. Un vismaz astoņus, desmit gadus, tā turpinās samazināties.

Kā ziņots, pētot melno stārķu populāciju, atklāts, ka kaut kur Latvijā ir apglabāts bīstamais pesticīds DDT jeb dusts.

Kā zzināja Valsts vides dienestā (VVD), dienestam nav informācijas par to, ka kaut kur Latvijas teritorijā atrastos pesticīds DDT.

Pesticīds DDT jeb dusts plaši tika izmantots kā insekticīds pagājušā gadsimtā. Taču atklājot ķimikālijas postošo iedarbību, to aizliedza septiņdesmitajos gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu