Iestājoties karstākam laikam, pieaugs ultravioletais starojums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvākajās dienās Latvijā paaugstināsies ne tikai gaisa temperatūra, bet arī ultravioletais starojums, tomēr tas nesasniegs tik augstu līmeni kā jūlijā, prognozē sinoptiķi.

Aizvadītajās vēsajās dienās virs Latvijas bija biezs ozona slānis, patlaban tas kļūst plānāks, līdz ar to zemi sasniedz lielāka ultravioletā radiācija.

Saules staru krišanas leņķis augustā vairs nav tik liels kā jūlijā un jūnijā, līdz ar to ultravioletais starojums kopumā būs zemāks. Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniegs sesto līmeni.

Ultravioletais starojums visspēcīgākais ir no plkst.12 līdz 15, tad nepieciešams veikt aizsardzības pasākumus, ja plānots ilgstoši atrasties saulē. Vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām, nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai lietot saulessargu.

Sauļojoties ieteicams lietot drošu aizsargkrēmu ar saules aizsargfaktoru ne zemāku par 15, vai arī sauļoties tikai rīta pusē vai vakarpusē. Jāņem arī vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioleto radiāciju, tādēļ ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

No saules ietekmes īpaši jāsargā bērni. Ļoti jāuzmanās arī cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām.

Jau ziņots, ka šā gada jūlija sākumā Latvijā tika reģistrēta augstākā ultravioletā radiācija novērojumu vēsturē. Ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība Rucavā sasniedza 7,9 vienības.

Gaisa temperatūra jaunnedēļ dažkārt pakāpsies virs +30 grādiem, prognozē «Global Forecast System».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu